I brevet til Stortingets Transport- og kommunikasjonskomité beskriver de seks fagforeningene en alvorlig situasjon i Statens vegvesen: Intern uro, usikkerhet, oppsplitting av fagmiljøer og kompetansemangel har ifølge fagforeningene ført til at 1600 ansatte har sagt opp jobben.

De som sitter igjen beskriver en arbeidshverdag med flere og mer omfattende oppgaver enn det er mulig å ta ansvar for.

Her kan du lese hele brevet (pdf)

Konsekvensen er ifølge brevets avsendere, Nito, FLT, Tekna, Unio, NTL og Parat, at Statens vegvesen på kort sikt ikke lenger er i stand til å utføre alle lovpålagte oppgaver. I et lengre perspektiv varsler de ansattes tillitsvalgte at man «er farlig nær en situasjon der landet ikke har en statlig veiadministrasjon som kan ivareta og utvikle dagens infrastruktur.»

23. februar ba de Stortinget om et snarlig møte for å orientere om situasjonen.

Har også varslet samferdselsministeren

Det er ikke første gang situasjonen tas opp. I oktober 2019 gikk den daværende veidirektøren ut i VG, og varslet både kompetansemangel og høy turnover.

Til samme avis, nesten nøyaktig et år etter, slo samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) fast at regionreformen, som flere har pekt på som bakgrunnen for problemene, er en utfordring for veiadministrasjonen.

– Vi har også varslet Hareide, sier Guro Marie Dyngen.
– Vi har også varslet Hareide, sier Guro Marie Dyngen. (Foto: Tekna)

Hareide lovet derfor bedring og optimisme i forbindelse med fremleggelsen av Nasjonal transportplan, som skal offentliggjøres før påske i år.

– Fem måneder etter samferdselsministerens forsikring om at han skal styrke Statens vegvesen, velger dere likevel å varsle Stortinget. Har dere ikke tillit til at Hareide skal innfri løftene?

– Vi har også varslet Hareide. Dette handler ikke om tillit. Vår eier er Hareides departement. Vi har behov for å vite hva de vil med oss, og vi har behov for å si at vi er slitne. Nå trenger vi stabilitet. Vi trenger eiere som forteller oss at den stabiliteten skal vi få, sier Guro Marie Dyngen, tillitsvalgt for Tekna i Statens vegvesen, til DN.

DN er kjent med at Stortingets Transport- og kommunikasjonskomité avviste fagforeningenes forespørsel om et møte.

– Vi hadde ønsket at de kunne sette av tid til oss. Men det viktigste var å gjøre komiteen oppmerksom på situasjonen, sier Dyngen.

– Får varsle hvem de vil

DN har forelagt brevet til veidirektør i Statens vegvesen, Ingrid Dahl Hovland.

– Fagforeningene mener dere ikke er i stand til å utføre alle lovpålagte oppgaver?

– Vi gjør jobben vi skal, og vi har fått gode tilbakemeldinger fra departementet på at vi har holdt trykket oppe og samtidig omstilt organisasjonen, sier hun.

– Det har vært en stor omveltning for oss, med tre store prosesser på kort tid, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland.
– Det har vært en stor omveltning for oss, med tre store prosesser på kort tid, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland. (Foto: Terje Pedersen/NTB)

– Vi har hele veien hatt tett og god dialog med fagforeningene. Så får de lov til å varsle hvem de ønsker, men det har vært en krevende periode, det har jeg forståelse for, legger veidirektøren til.

Hovland er redd for at flere skal slutte, men mener at situasjonen har bedret seg.

– Det har vært en stor omveltning for oss, med tre store prosesser på kort tid. Det er ikke en ansatt i Statens vegvesen som ikke er berørt. Men vi har stor slagkraft, og ting tar form. Statens vegvesen har levert, selv under pandemien. Veiene holder oppe. Logistikken går bra. Akkurat nå ansettes 200 nye, kompetente medarbeidere. Det er mer ro i rekkene nå.

–Hvis denne situasjonen er ro i rekkene, hvordan er det hos dere når det er bråk?

– I fjor hadde vi en turnover på 13 %. I år har det vært vesentlig lavere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.