– Centerpartiet ser svært alvorlig på lekkasjen og utelukker ikke mistillitsforslag mot én eller flere statsråder, sa partileder Annie Lööf søndag i et innlegg på Instagram.

Det begynte med et ønske om å sette ut it-driften hos de svenske transportmyndighetene i Næringsdepartementet for å spare penger. 

Resultatet er blitt at den svenske regjeringen befinner seg i en it-skandale hvor militære hemmeligheter, navn på spioner og lister over folk med hemmelig identitet kan ha havnet på avveier. 

Skjult skandale i nesten to år

Direktør Maria Ågren i Transportstyrelsen trosset advarsler internt og fra den svenske etterretningstjenesten Säpo da hun gjorde et unntak fra lover som skal beskytte sensitiv informasjon og lot IBM få tilgang til datasystemene i 2015.

De østeuropeiske konsulentene til IBM ble aldri sikkerhetsklarert, og allerede i fjor begynte svenske myndigheter å mistenke at noe kunne ha gått alvorlig galt. Tre administratorer i Tsjekkia hadde fått full tilgang til sensitiv informasjon og hadde muligheten til å kopiere alt materialet og slette alle spor. 

I januar i år sa Stefan Löfvens regjering opp Ågren på dagen, men holdt lekkasjen hemmelig for svenskene. I stedet begrunnet man avgangen med uenighet mellom Ågren og infrastrukturminister Anna Johansson.

Først i forrige måned ble skandalen gjort kjent av Dagens Nyheter, i forbindelse med at Ågren erkjente å ha brutt svensk lov og godtok en bot på 70.000 kroner.

To uker etter gikk også styreleder Rolf Annerberg i Transportstyrelsen av.

Detaljert informasjon på avveier

Materialet, som kan ha kommet på avveier, inneholder blant annet oversikter over hvor og når verditransporter kjører, hjemmeadressen til samtlige svenske jagerflypiloter som har sivilt flysertifikat og hemmelige politiregistre.

Det skal blant annet være mulig å spore opp et tusentall personer med hemmelig identitet ved hjelp av materialet.

Lørdag ble det kjent at også identiteten til Sveriges hemmelige agenter kan være røpet gjennom lekkasjen, ifølge Dagens Nyheter.

Centerpartiets Annie Lööf (C) varslet søndag at også hennes parti nå åpner for mistillitsforslag mot én eller flere av regjeringens ministre.
Centerpartiets Annie Lööf (C) varslet søndag at også hennes parti nå åpner for mistillitsforslag mot én eller flere av regjeringens ministre. (Foto: Maja Suslin/NTB Scanpix)

Statsministeren stille frem til søndag

– Det er veldig alvorlig. Til syvende og sist handler det om Sveriges nasjonale sikkerhet, men også om enkeltmenneskers sikkerhet, sier leder i justiskomiteen Tomas Tobé til Dagens Nyheter. 

Han representerer det største opposisjonspartiet, Moderaterna, som så langt ikke har varslet mistillitsforslag. 

Da opposisjonen krevde svar lørdag, henviste den sosialdemokratiske statsministeren Stefan Löfven alle spørsmål videre til infrastrukturminister Johansson.

Fredag informerte Johansson trafikk- og forsvarskomiteen i Riksdagen, det svenske Stortinget, om lekkasjen. 

– Vi har kunnet gi god informasjon. Det føles, etter omstendighetene, bra, sa Johansson til det svenske nyhetsbyrået TT, og gikk uten å svare på flere spørsmål.

Oppdatering: Søndag ettermiddag brøt Löfven stillheten og skriver i en kommentar til TT at det som har skjedd «er et havari». «Regjeringen har derfor byttet ut ledelsen hos transportmyndigheten og forsikret oss om at berørte etater har har iverksatt tiltak for å begrense skadevirkningene», skriver Lövfen.

Parallell til norsk skandale

Saken har likhetstrekk med it-skandalen NRK i mai rullet opp ved Helse Sør-Øst. Der fikk utenlandske it-arbeidere muligheten til å hente ut pasientdata om 2,8 millioner nordmenn. 

I ettertid har flere ledere trukket seg og styremedlemmer er blitt byttet. Helse Sør-Øst har også bestemt seg for å slutte å sette ut it-driften til underleverandører. 

Rettelse: I den opprinnelige saken sto det at hele det militære kjøretøysregisteret også var på avveier. Transportstyrelsen har senere dementert denne påstanden og opplyser at etaten ikke har disse opplysningene.(Vilkår)

Helsekø
Helsekø. Etter en lang natt i kø på parkeringsplassen utenfor McMinn Ungdomskole stimler pasientene seg foran inngangsdørene i påvente av at de skal åpne klokken 06.
02:04
Publisert: