I 2016 var omkom 135 mennesker på norske veier. Det er 18 flere enn i fjor, ifølge Statens vegvesen. 87 prosent av de omkomne er menn. 

Det er størst økning blant voksne menn i alderen 45–64 år. Som oftest er det utforkjøringsulykker med for høy fart som er årsak til dødsfallene. 

– Et markant trekk i 2016 har vært en overrepresentasjon av godt voksne menn med for stor fart som fører til utforkjøringsulykker. Menn mellom 45 og 64 år utgjør hele en av tre omkomne. Dette er en kraftig økning i forhold til tidligere år, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen i Statens vegvesen.

Ingen omkomne i juletrafikken

Utforkjøringer utgjør mer enn en av tre dødsulykker, ifølge veidirektøren, som påpeker at årsakene til dødsulykkene er flere og sammensatte. 

Han mener for høy fart er årsaken til mange av ulykkene og er opptatt av å få flere til å holde fartsgrensen. 

– Om vi lykkes med å få farten ned vil mange av disse dødsulykken vært forhindret. Det betyr liv, mange liv. Her må hver og en av oss som ferdes på veiene ta sin del av ansvaret, sier Gustavsen.

Åtte har mistet livet i desembertrafikken i år mot 10 i fjor. Statens vegvesen kan imidlertid komme med gode nyheter om juletrafikken. For tredje år på rad er det ingen som har omkommet i julerushet. 

Flest dødsulykker i Rogaland

Flest dødsulykker i 2016 har det vært i Rogaland med 15 omkomne mennesker. Deretter følger Buskerud med 14 og Akershus med 12.

I Aust-Agder har det vært færrest ulykker. I sørlandsfylket omkom bare to mennesker i trafikken. 

Statens vegvesen lover fortsatt storsatsing mot trafikkdøden.

– Vårt viktigste våpen er kunnskap. Vi rykker ut og analyserer alle dødsulykkene. Vi vil sette inn tiltak som vi vet virker på steder hvor de gir størst effekt. Det finnes dessverre ingen «quick fix» på dette området. Arbeidet vil fortsette systematisk og langsiktig på bred front med uforminsket styrke, sier Gustavsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.