Teslas såkalte supercharger, altså hurtigladere, har inntil nylig vært forbeholdt Tesla-eiere.

Tesla-grunnlegger Elon Musk har flere ganger sagt at ladenettverket skal åpnes for andre bilmerker. I sommer skrev Musk på Twitter at Tesla vil åpne superladere for andre bilmerker i inneværende år.

Nederland først

Nederland var først ut. I begynnelsen av november lanserte Tesla et pilotprosjekt, der eiere av andre elbilmerker kan lade ved ti superlader-stasjoner i Nederland.

Senere i november sendte Tesla et brev til Samferdselsdepartementet, for å forsøke å få til noe lignende i Norge.

«Nå undersøker vi andre markeder for en potensiell utvidelse av pilotprosjektet», skriver Patrik Gayer, ansvarlig for myndighetskontakt for Tesla i Norden, i en epost til departementet, som DN har fått innsyn i.

Nettstedet Bilbransje24 omtalte saken først.

Ber om et møte

Elbilprodusenten ber om et møte med Samferdselsdepartementet, for å forklare planene nærmere.

«Tilgang til et omfattende, praktisk og pålitelig hurtigladenettverk er avgjørende for at folk i stor skala skal velge en elektrisk bil. Derfor har vi, siden vi åpnet våre første Superchargere i 2012, forpliktet oss til rask utvidelse av nettverket,» skriver Gayer.

Dokumentert: Og der ble elbil like dyrt som diesel
– Ikke noe gøy lenger.
02:11
Publisert:

Tesla ønsker ikke å kommentere saken overfor DN. Samferdselsdepartementet hadde ikke anledning til å kommentere saken søndag.

Verdens største

Med over 30.000 superladere er Teslas hurtigladenettverk for elbiler verdens største. I Norge finnes det i dag 85 superlader-beliggenheter, og planen er å utvide med ytterligere 30.

«Det har alltid vært vår ambisjon å åpne Supercharger-nettverket for øvrige elbiler, og gjennom å gjøre det, oppmuntre flere bilister til å kjøre elbil,» står det videre i brevet.

Solgt aksjer for 90 mrd.

Tesla er på kort tid blitt blant verdens høyest prisede selskaper.

Bare så langt i år har markedsverdien på Tesla steget med 475 milliarder dollar og er nå verdsatt til over tusen milliarder dollar.

Tesla-aksjen falt hele 17,6 prosent i november, før den igjen steg kraftig, og drar nytte av økende inflasjonsforventninger, høyere dollarkurs og usikkerhet i kredittmarkedet.

Etter å ha annonsert sine salgsplaner på Twitter i november, har Musk solgt Tesla-aksjer for til sammen 90 milliarder kroner. Det er første gang siden 2016 at Musk selger Tesla-aksjer.

Med en nettoverdi på omtrent 269 milliarder dollar, tilsvarende 2452 milliarder kroner, topper Musk Bloombergs milliardærindeks.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.