– Anbudsprosessen har ikke vært tilstrekkelig transparent. Vi føler at vi ikke har fått gode nok svar på hvordan kvaliteten i tilbudene har vært vurdert og rangert. For mye var sladdet i det vinnende tilbudet fra Go-Ahead da vi ba om innsyn, sier administrerende direktør Bendek Maartmann-Moe i SJ Norge.
17. oktober ble det annonsert at britiske Go-Ahead har sikret seg retten til å kjøre Sørlandsbanen i ti år fra 2019. Like før midnatt natt til tirsdag denne uken leverte SJ inn en formell klage til Jernbanedirektoratet på kontraktstildelingen. Et halvt døgn senere ble kontrakten mellom Jernbanedirektoratet og Go-Ahead signert.
SJ reiser blant annet spørsmålstegn ved et møte avholdt mellom Go-Ahead og direktoratet etter endelig tilbudsfrist.
– Dette er et klart brudd på det grunnleggende prinsippet om likebehandling. Ingen andre tilbydere fikk mulighet til å forbedre sitt tilbud på dette tidspunktet, skriver SJ.
Maartmann-Moe og SJ krever nå en grundig gjennomgang av hele prosessen for å avklare om Jernbanedirektoratet har gjennomført en rettferdig konkurranse. Direktøren mener dette også er vesentlig for de kommende nye konkurransene om togdrift i Norge.
Avviser
– Klagen vil få en vanlig forvaltningsmessig behandling. Dette skal skje raskt, sier fungerende persontrafikkdirektør Svein Horrisland i Jernbanedirektoratet.
Han ønsker ikke å gi detaljerte kommentarer til SJs innvendinger før saksbehandlingen – men med ett unntak:
– Det er rett at det ble avholdt et møte med Go-Ahead etter endelig tilbudsfrist. Men dette var for avklaringer. Det medførte ingen endring i tilbudspris, sier Horrisland.
Han avviser at det britiske selskapet oppnådde noen ekstra fordeler her. Ifølge Horrisland ble klagen fra SJ mottatt klokken 23.50 natt til tirsdag. Direktoratet valgte likevel å undertegne kontrakten med Go-Ahead klokken 12 tirsdag formiddag.
– Dette skjedde etter en grundig vurdering fra våre jurister. Vi fant ikke grunnlag for utsettelse, sier Svein Horrisland.
SJ på sin side ba i klagen også om utsettelse av kontraktsundertegnelsen.
Klaget ikke
– Vi vurderte å klage, men la det bort. Det ville blitt ord mot ord, sier NSBs persontrafikkdirektør Arne Fosen, talsmann for den tredje konkurrenten om Sørlandsbanen.
Fosen mener å vite at Go-Ahead ikke var billigst i de tidlige rundene om togdriften, men underveis snudde til å bli vesentlig billigere, samtidig som kvaliteten på driften skulle bedres.
– Vi synes vi selv hadde regnet skarpt, og kunne ikke forstå hvordan Go-Ahead fikk dette til, sier Fosen.
Han mener som SJ at det ikke er helt klart hvordan Jernbanedirektoratet utarbeidet rangeringen av kvalitet i de tre tilbudene. Kvalitet skulle veie 60 prosent, pris 40 prosent for avgjørelsen. SJ og NSB ble rangert som best, men Go-Ahead oppfylte også de oppstilte kvalitetskravene.
Selskapet Go-Ahead er svært tilfredse med kontraktsundertegnelsen tirsdag.
– Dette er en stor dag for oss i Go-Ahead Nordic, og noe vi jobbet hardt og intensivt med lenge. Nå begynner prosessen med å mobilisere vår virksomhet her i Norge, slik at vi er klar til å starte når vårt første tog er på skinnene 15. desember 2019, sier administrerende direktør Magnus Hedin i Go-Ahead Nordic.
Britene var billigst
Inneværende år mottar NSB 486 millioner kroner i statsstøtte – såkalt tjenestekjøp – for å opprettholde gjeldende togtilbud på Jærbanen, Sørlandsbanen mellom Oslo og Stavanger, og sidegrenen Nelaug-Arendal.
I snitt over den ti år lange anbudsperioden fra 2019 ligger vinneren Go-Ahead på 150 millioner kroner i støttekrav på de samme strekningene, mens NSB og svenske SJ havnet svært nær hverandre på 180 millioner. Som DN tidligere har skrevet, kalkulerte britene med en høyere trafikkvekst fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.