De to gründerne Espen Rønneberg (31) og svenske Johan Olovsson (31) jobbet selv nattskift med å lade elsparkesyklene.
Nå leder de et oppstartsselskap som ble lønnsomt nesten over natten.
Mange oppstartsselskaper bruker årevis på å bli lønnsomme, men som DN har skrevet den siste tiden er utleie av elsparkesykler en bransje utenom det vanlige.
Det er Ryde Technologies as, Norges mest omstridte og utskjelte aktør, et levende bevis på. Oppstartsselskapet har gått i pluss fra dag én.
Samme år som elsparkesyklene ble plassert på gaten, omsatte de for rett under 11 millioner i 2019.
To år etter senere teller kjernevirksomheten ni ansatte, med over 100 i sving totalt i høysesongen – alle ansatt direkte i selskapet.
Første år endte med et resultat før skatt på 860.000 kroner. Det blekner i forhold til 2020 – til tross for at to av fire byer selskapet er i, gikk rettens vei for å kaste dem ut.
I fjor omsatte Ryde for 57,2 millioner kroner, viser ureviderte regnskapstall DN har fått tilgang til. Dette utgjør en vekst over 500 prosent. Driftsresultatet (ebit) endte på over 11 millioner kroner.
– Da vi startet for to år siden, så markedet annerledes ut. Vi så en mulighet og satset det vi hadde av egenkapital. Vi må erkjenne at vi hoppet uti noe vi ikke visste helt hva var, men med en tro på at vi kunne løse utfordringene som ville oppstå underveis. Nå ser vi at vi traff en megatrend på helt riktig tidspunkt, sier Espen Rønneberg.
«En parasitt i fellesarealet»
Ryde trakk seg ut av Oslo da konkurransen ble for stor på tampen av 2019, og satset i Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand.
Mottagelsen har vært mildt sagt blandet. Hittil har Trondheim og Bergen brukt hundretusener av kroner i advokatutgifter og sakskostnader for å stoppe det Bergen Venstre kalte «cowboy-virksomhet», og en SV-kollega fra samme by omtalte som «en parasitt i fellesarealet» overfor TV 2. Totalt ble det fire søksmål i 2020 som alle endte i Rydes favør.
Gründerne mister ikke nattesøvnen av utspillene eller rundene i retten.
– Juridiske tvister avgjøres i rettssystemet, og der har vi vunnet frem i fire runder. Enkelte politikere har likevel forsøkt seg på mye rart, men det handler nok mest om å vise handlekraft i møte med noe nytt. Dette er en ny bransje som fortsatt har noen barnesykdommer, men disse har vi hele tiden vært innstilt på å være med å løse. Det er vi fortsatt, sier Johan Olovsson.
Han og kompanjongen understreker at de oppfatter at de er godt mottatt av kundene i byene de opererer i, og at samarbeidet i de andre byene fungerer godt.
Hverken Bergen eller Trondheim har avfunnet seg med domstolenes avgjørelser, og det er berammet saker i henholdsvis april og november i år.
Innen da kan rammene være endret. Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KRF) har lovet strengere reguleringer som helst skal være på plass i løpet av våren.
– Konkurransen er enorm nettopp fordi det er så lukrativt
DN skrev nylig om svenske Voi som ønsker anbudsløsninger i norske byer, noe som blir vanligere og vanligere i Europa. Anbudsprinsippet kan bli kniven på strupen for flere av aktørene i bransjen.
Ryde bestrider ikke problembeskrivelsen til hverken konkurrenten eller lokalpolitikerne som fikk sparkesyklene i fanget nærmest over natten, men selskapet mener anbud er feil medisin.
– Politikerne står overfor et viktig valg, og vi håper de har et langsiktig perspektiv på dette. Målet må være å løse problemene uten å kvele en ekstremt innovativ bransje. Vi har tillit til at nasjonale myndigheter klarer å balansere hensynet mellom kommunene, aktørene og brukerne, sier Espen Rønneberg.
– Anbud passer godt for oppgaver markedet ikke klarer å løse uten subsidier, men det er ikke tilfelle i vår bransje. Konkurransen er enorm nettopp fordi det er så lukrativt, og det kommer kundene til gode i form av press på pris og innovasjon, fortsetter Espen Rønneberg.
Sikter mot utlandet
Innen reglene er på plass vil Ryde ha etablert seg i flere norske byer, varsler de to. Ekspansjon i utlandet står også på planene for 2021.
Selskapet er hovedsakelig gründereid, men har tatt inn eksterne investorer i flere runder. Av konkurransehensyn ønsker ikke Ryde å avsløre størrelsen på kapitalinnhentingen de nå står midt oppe i, men opplyser at Olovsson og Rønneberg sammen eier 57 prosent av selskapet før den siste emisjonen.
– Vi kunne fått inn mye mer kapital enn det vi tar inn nå, men vi har valgt en litt annen reise med vekst i et ansvarlig tempo. Vi hadde ikke lyst til å sitte igjen med fem prosent av selskapet, sier Johan Olovsson.
– Norge er landet med hardest konkurranse
Internasjonalt er bransjen dominert av selskaper med tilgang på store mengder risikokapital.
Voi er Norges største aktør, og har det børsnoterte oppstartsfondet VNV Global og tunge oppstartsmiljøer som Raine Group, Balderton og Creandum på eiersiden. Tyske Tier er størst i Europa og har blant annet japanske Softbank og Abu Dhabis statlige investeringsfond Mubadala i ryggen.
Risikokapitalen tillater lynrask ekspansjon. Voi, grunnlagt i 2018, gikk med 800 millioner svenske kroner i underskudd sine to første leveår. Til gjengjeld har det svenske selskapet kapret store markedsandeler, inkludert Storbritannia som nylig legaliserte elsparkesykler.
– Er det mulig å vokse utenfor Norge med dette konkurransebildet?
– Helt klart. Norge er et av landene med hardest konkurranse, og vi mener vi er best i alle markedene vi opererer i. Da er modellen vår slagkraftig i andre land også, sier Johan Olovsson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.