Torsdag bekreftet rederiet Viking Cruises, eid av Torstein Hagen, at skipet deres «Viking Sigyn» var involvert i ulykken onsdag kveld, der en turistbåt kantret og sank i Donau ved Margaret-broen i den ungarske hovedstaden.

Båten «Hableány» hadde 35 passasjerer om bord, der to av dem var fra Ungarn og resten fra Sør-Korea. Foreløpig er kun syv av disse reddet, mens 21 personer fortsatt er savnet. Ungarsk ambulansetjeneste opplyser at det er lite håp for å finne flere overlevende, og det fryktes at 28 mennesker har omkommet i ulykken, ifølge ungarsk politi.

Ingen om bord på det norskeide elvecruiseskipet skal ha blitt skadd. Selskapet opplyser at det samarbeider med myndighetene.
Ingen om bord på det norskeide elvecruiseskipet skal ha blitt skadd. Selskapet opplyser at det samarbeider med myndighetene. (Foto: Bernadett Szabo/NTB Scanpix)

I en uttalelse til nyhetsbyrået AP skriver Viking Cruises at skipet var i nærheten av den ungarske turistbåten «da den var involvert i en hendelse» klokken 21 onsdag kveld. Båten skal ha sunket i løpet av få sekunder, og sammenstøtet skjedde i kraftig regnvær.

Sank på syv sekunder

DN snakket med en talsperson for politiet i Budapest torsdag ettermiddag som fortalte at det per nå ikke er rettet konkret mistanke mot hverken rederiet Viking Cruises eller enkeltpersoner i forbindelse med hendelsen. Foreløpig er det anlagt en bred etterforskning i saken.

Ungarsk politi holdt torsdag en pressekonferanse, der de etterforsker om kollisjonen kan skyldes uaktsomhet. De skal ha mottatt en nødmelding ti minutter etter sammenstøtet mellom Vikings skip og turistbåten. Kapteinen og mannskapet blir nå avhørt som vitner.

Ifølge myndighetene i Budapest svingte turistbåten inn foran «Viking Sigyn» før det sank.

– Av en eller annen grunn svingte «Hableány» inn foran Viking-skipet. Når Viking-skipet traff «Hableány» veltet det, og i løpet av om lag syv sekunder kantret og sank det, sier Zsolt Gabor Palotai, som er sjef for katastrofehåndtering i Budapest.

Videobilder viser at de to skipene seilte tett ved siden av hverandre før ulykken skjedde like i nærheten av Margaret-broen.

Høy vannstand, bølger, regn og mørke skal ifølge redningsmannskapet ha gjort søket etter overlevende vanskelig natt til torsdag. Den sunkne turistbåten skal også ha blitt funnet i det som blir oppgitt som «katastrofal forfatning».

Har hatt problemer tidligere

Ingen om bord på det norskeide cruiseskipet ble skadd, og Viking opplyser at de samarbeider med myndighetene.

Selskapet ble grunnlagt i 1997 av den norske rederieieren Torstein Hagen, som fortsatt er selskapets eier, styreformann, toppleder og frontfigur. Hagen er på 1102. plass på Forbes liste over verdens rikeste.

«Viking Sigyn» er registrert i Sveits, hvor Hagen er bosatt. Ifølge Viking Cruises' nettsider går elvecruiseskipet gjennom Sentral-Europa med to forskjellige ruter. Det ene cruiset starter mens det andre avslutter turen i Budapest.

Det er ikke mange månedene siden rederiet sist var i søkelyset, der de tidligere har hatt problemer med skipene sine.

I april kolliderte skipet «Viking Idun» med en oljetanker i Nederland. Ingen passasjerer ble da skadet.

I mars var det skipet «Viking Sky» som fikk motorstans i dårlig vær, da det var på vei fra Tromsø til Stavanger. Det var da 1373 personer om bord, og rundt 470 passasjerer ble heist om bord i helikopter i en omfattende redningsaksjon. Totalt ble 27 personer sendt på sykehus i Molde og Kristiansund.

«Viking Sky» fikk da kritikk fra flere hold for å ha lagt ut i det dårlige været, mens Sjøfartsdirektoratet konkluderte med at årsaken var lavt oljetrykk. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.