Lekkede dokumenter har gitt et innblikk i hvordan et av verdens mest kjente teknologiselskaper har drevet aggressiv lobbyvirksomhet blant annet mot toppolitikere for å kunne etablere seg i Europa.

Fram til mandag kveld var varslerens identitet ukjent, men nå viser det seg at det er en av selskapets tidligere toppledere som står bak avsløringene.

I et lengre intervju med avisen The Guardian sier MacGann at det var svært lett å få tilgang til de mektigste samfunnsaktørene.

– Folk la seg nesten flate for å møte Uber og høre hva vi hadde å tilby, sier MacGann. – Det var berusende, legger han til.

MacGann ledet Ubers lobbyvirksomhet i Europa, Afrika og Midtøsten fra 2014 til 2016.

Han begrunner lekkasjen med at han mener Uber brøt loven i en rekke land med vitende og vilje, og fordi selskapet villedet folk med påstander om hva slags fordeler det ville gi å jobbe som Uber-sjåfører.

Tusenvis av dokumenter er lekket til avisen, som så har delt dem med det internasjonale journalistsnettverket ICIJ. I alt 42 mediehus verden over har deltatt i prosjektet.

Avisen Le Monde har blant annet meldt at Emmanuel Macron inngikk en hemmelig avtale med Uber da han vær nærings- og industriminister fra 2014 til 2016.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.