I fjor sommer tok elsparkesyklene Oslo og resten av Norge med storm. Mens flere europeiske byer har strammet inn på bruken av sparkesyklene, er situasjonen i Oslo tilnærmet lik som i fjor sommer med fravær av regulering.

Voi er en av de største aktørene på markedet med 300.000 unike brukere i Oslo og passerte nylig 2,2 millioner turer. Selskapet etterlyser mer handling fra hovedstadens politikere.

«Cowboy»-virksomhet

– Byen oversvømmes av sparkesykler og ingen kommersiell aktører er alene er tjent med å få på plass ordnede forhold. Nå handler det om å bli størst, sier Voi-sjef Christina Moe Gjerde og legger til at:

– Politikerne henger ikke med på den raske utviklingen som skjer nå, og det blir reaktiv respons hvor dette kunne vært unngått. Ansvarlige aktører har de siste 15 månedene etterspurt regulering og ordnede forhold, til forskjell fra Uber-modellen, og dette burde man utnyttet. Byråkratene i kommunen er overlatt til seg selv uten et godt nok mandat. Vi savner politisk lederskap og handlekraft.

Voi-sjefen mener at mangelen på regulering oppfordrer til «cowboy»-virksomhet.

I Oslo er det en rekke aktører som tilbyr elsparkesykler, der de største er nevnte Voi, Tier, Lime, Bird og nykommeren Bolt. En sparkesykkel leies gjennom en app der brukeren betaler en fast oppstartspris og en løpende pris per minutt med bruk. Sparkesyklene kan nå en fart på 20 km/t og kan parkeres innenfor store områder i bykjernen.

Mandag sendte Voi en møteforespørsel til Samferdselsdepartementet med forslag til veileder som kommunene kan bruke i reguleringsarbeidet. Det viktigste kravet fra Voi er at det etableres en lisensordning der maks tre aktører får tillatelse til å drifte i inntil tre år.

1 av 4 vil ha forbud

En undersøkelse fra Trygg Trafikk og Tryg forsikring viser at så mange som 1 av 4 ønsker et generelt forbud mot elsparkesykler.

– Jeg forstår dem godt. Mye av den motstanden skyldes hvordan situasjonen er i Oslo. Kommer det på plass en lisensordning med tilrettelagt parkering så er jeg 100 prosent sikker på at det tallet vil gå kraftig ned. Det viser også erfaringene fra andre markeder, sier Moe Gjerde.

Oslo er den byen i Europa med minst ordnede forhold når det gjelder ny mobilitet og mikromobilitet, ifølge Voi-sjefen, som mener at politikerne bør se til storbyer som for eksempel Paris og Marseille, men også Trondheim.

Der har kommunen en samarbeidsavtale med Voi og Tier og har satt opp egne parkeringsstativer.

– De var proaktive, mens der er Oslo kommune reaktive, sier Moe Gjerde.

Hun mener at fraværet av politisk involvering i ytterste konsekvens vil kunne gi det hun kaller Uber-situasjon der man først har kaos og deretter overregulering.

– Brukeren og Oslos befolkning vil da bli skadelidende fordi man tar vekk et tilbud som man i utgangspunktet ønsket å ha.

Blindeforbundet: – Tafatt av Oslo kommune

Heller ikke Blindeforbundet er tilfredse med dagens situasjon i Oslo.

– Nå parkerer folk hvor de vil, ingen tar kontroller og sparkesyklene ligger strødd, sier Terje André Olsen, leder i Blindeforbundet.

Dette skaper problemer for de svaksynte.

Terje André Olsen, leder i Blindeforbundet.
Terje André Olsen, leder i Blindeforbundet. (Foto: Blindeforbundet)

– Det er vanskelig å komme frem og man snubler i sparkesyklene, sier Olsen som forteller at de også har hatt tilfeller der svaksynte er blitt påkjørt og fått skader.

Han mener at politikere i hovedstaden kunne gjort langt mer for å rydde opp i problemene og det finnes et regelverk som burde håndheves bedre.

– Det er ganske tafatt av Oslo kommune. De har politivedtekter som forbyr næringsvirksomhet på kommunal grunn og det finnes et forbud mot hensatte kjøretøy.

Byråden: – Hareide må på banen

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Arild Hermstad (MDG), skriver i en epost at de ikke skal ha trafikkfarlige situasjoner i Oslo.

– Ikke for blinde. Ikke for barn. Ikke for noen. Byrådet har derfor laget tydelige retningslinjer for alle aktørene.

Byråden mener de tar signalene fra næringen på alvor.

– Jeg går også ut fra at alle seriøse aktører i Oslo, som frivillig har startet opp i byen vår, bidrar til at elsparkesyklene medfører færrest mulig ulemper for folk.

Arild Hermstad (MDG) er miljøbyråd i hovedstaden.
Arild Hermstad (MDG) er miljøbyråd i hovedstaden. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Bymiljøetaten jobber med å sette av arealer til parkering av elsparkesykler, ifølge byråden.

– I første omgang vil det settes av arealer i en prøveperiode i sommer, for å teste ut hvilke løsninger som fungerer. Vi jobber også med å se på mer permanente parkeringsløsninger for elsparkesykler, og å finne egnede arealer til utleie av gategrunn for utplassering av elsparkesykler til de aktørene som ønsker det.

Hermstad peker på at norske byer har håndtert næringen på ulike måter.

– Nå må samferdselsministeren Hareide komme på banen og rydde opp i elsparkesykkelkaoset som hans forgjengere fra Frp-bidro til. Det er gøy med sparkesykler, vi trenger at regjeringen gi oss muligheten til å regulere dette så det ikke blir kaos eller trafikkfarlig, skriver Hermstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.