Elsparkesykkelaktørene Tier, Voi og Ryde har gått sammen om å stevne Oslo kommune for å stoppe den kommende antallsbegrensningen på 8000 sparkesykler i hovedstaden.

– Måten makstaket innføres på i Oslo nå, er et forhastet eksperiment, som vil rasere et verdifullt tilbud, uten å løse de viktigste problemene. Det finnes gode og velprøvde løsninger, som vi vil fortsette å kjempe for, sier norgessjef i Ryde Johan Olovsson i en pressemelding.

– Taket er satt uten tilstrekkelig utredning eller begrunnelse og innføres uten noen form for begrensning av antall aktører. Det vil ramme brukerne våre og skape utfordringer for både sikkerhet og rydding i byen, sier norgessjef i Voi Christina Moe Gjerde.

Norgessjefene i selskapene skriver at utfordringene i Oslo må løses gjennom strenge reguleringer.

«Vi går ikke til retten for å stanse regulering, men tvert i mot for å sikre at de blir gode og effektive», skriver de i pressemeldingen.

Det var E24 som meldte saken først.

400 skadde etter sparkesykkelulykker

De vil også be om en såkalt midlertidig forføyning, noe som betyr at dersom Oslo tingrett gir medhold, så vil deler av Oslos nye reglement for elsparkesykler bli satt på vent inntil videre.

– Vi har foreslått omfattende tiltak og reguleringer som vil løse problemene vi har sett både i sommer og tidligere år. Vi kommer til å fortsette å søke dialog, samtidig som vi er enige om å regulere vårt eget tilbud på en rekke sentrale områder. Uansett hvordan retten konkluderer, vil vi ønske dialog med byrådet om ytterligere tiltak, sier norgessjef i Tier Morten Askeland.

Oslo skadelegevakt behandlet over 400 skadde etter elsparkesykkelulykker i juli. Tallet er nær det dobbelte av i fjor.

Voi, Ryde og Tier melder at de selv innfører nattestengt i helgene. De investerer også i forsterkede parkeringspatruljer, som skal gå og rydde elsparkesykler. 30 personer skal jobbe fulltid med dette i Oslo.

De skriver også i pressemeldingen at de skal premiere ansvarlig bruk.

«Ansvaret i bransjen pulveriseres»

I dag er det ni aktører på utleiemarkedet av elsparkesykler i Oslo.

Tidligere denne uken utløp fristen for å søke om tillatelse for å drive utleie av elsparkesykler i Oslo.

14 aktører vil drive uteleie av elsparkesykler. Ordningen med nye aktører skal etter planen tre i kraft i slutten av august eller i starten på september.

Ifølge Tier, Voi og Ryde gir dette rundt 500 elsparkesykler per operatør og potensielt enda mange flere etter de årlige søknadsprosessene.

De skriver i pressemeldingen at «dette vil skape en uforutsigbar situasjon der ansvaret i bransjen pulveriseres og brukerne må forholde seg til en jungel av apper. En flom av små aktører vil gi et dårligere tilbud, mindre teknologiutvikling, elsparkesykler med lavere kvalitet og sikkerhet.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.