– De som jobber med transport, anses som samfunnskritiske oppgaver, har dispensasjon fra karanteneregler. I utgangspunktet skulle alle som hadde vært utenfor Norden siden 27. februar i 14 dagers karantene . Myndighetene har senere gitt fritak fra dette karantenepålegget overfor yrkesgrupper med samfunnskritiske oppgaver, som blant annet våre piloter, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe.

– De ble umiddelbart satt i karantene, men det er altså gitt dispensasjon fra disse bestemmelsene.

– Har dette blitt gått opp med myndighetene?

– Absolutt. Det er helsemyndighetene som gir dispensasjonen fra karantenebestemmelsene.

– Tøffe dager

Solli kan ikke uttale seg på vegne av alle pilotene, men sier at de hun har snakket med som nå skal tilbake i jobb virker fornøyde.

– En representant fra regjeringen har påpekt at det ikke er lett å ha hjemmekontor når man er lokkfører. Det samme kan en si gjelder piloter. Det er mye god læring og erfaring å fly i simulator, men vi får ikke fraktet passasjerer på den måten.

Likevel understreker hun at situasjonen er alvorlig for selskapet.

– Det er klart det her er utfordrende. Det er tøffe dager for våre medarbeidere og noe vi aldri har vært gjennom tidligere. Det er helt unikt, og det kjenner man på stemningen. Vi gjør det vi kan for at vi skal ha et selskap og en arbeidsplass når vi kommer oss tilbake til en normalsituasjon.

Godt fornøyd med tiltak

Kornoapandemien har gått kraftig utover flyselskaper verden over. Stadig flere flyselskaper kansellerer i disse dager flere av rutene sine, og flere tusen ansatte permitteres. Det samme gjelder Widerøe.

– Vi har sendt ut permitteringsvarsler på fredag til de som jobber på bakken i Widerøe Ground Handling. Det er mer enn 1000 ansatte i Widerøekonsernet som har eller kommer til å motta permitteringsvarsel de neste dagene, det er en tredjedel av arbeidsstyrken vår.

Samtidig har regjeringen lagt frem en krisepakke som skal lette på trykket for selskaper som nå sliter under koronakrisen. Blant annet ble det mandag klart at permitterte arbeidstagere skal motta lønn i 20 dager etter permittering, og at staten skal ta største del av regningen.

– Vi er veldig fornøyde med de tiltakene som ble fremlagt i dag. Spesielt fornøyd er vi med at tiltakene reduserer belastningen på våre medarbeidere som nå går ut i permittering. Vi ser frem til å følge de videre forhandlingene i Stortinget og utformingen av videre tiltak for luftfarten, sier Solli.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.