Statsminister Jens Stoltenberg kommenterer nå for første gang bråket rundt Akers overføring av fem selskaper til delvis statseide Aker Solutions.

Stoltenberg, som akkurat har kommet hjem fra påskeferie, var gjest hos Dagsrevyen i NRK.

- Alle kort må på bordet i Aker-saken, sier Stoltenberg.

Han stiller seg bak næringsminister Sylvia Brustads håndtering av saken. Hun har tidligere blant annet uttalt at hun har vært forbannet på Røkke, men statsministeren er imidlertid mer mild i tonen.

- Er du også forbannet?

- Jeg stiller meg fullt ut bak håndteringen næringsministeren har hatt av den saken, sier han.

Full orden
Han ønsker nå å finne ut av om fremgangsmåten og verdsettingen av selskapene som ble overført til Aker Solutions har vært riktig. Han understreker at all tvil nå må fjernes.

- Staten er en stor eier i norske bedrifter. Det må være full orden, sier han.

Stoltenberg deltok på Aker-dagen for halvannen uke siden, der han blant annet hyllet pionéeren Røkke. Det har han senere blitt sterkt kritisert for.

- Hyller du ham (Røkke, red. anm) idag?

- Det viktigste er at det blir ryddet opp i denne saken, all tvil må bli fjernet, sa Stoltenberg.

Ikke godt nok informert
DN.no stilte Jens Stolteberg spørsmål om transaksjonene på Aker-dagen, der det blant annet ble spurt om hva han syntes om at staten fikk økt risikoeksponering i flere selskaper.

Les også: Røkkes superdeal

Stoltenberg svarte at "Staten skal ta risiko", og at "Staten er en langsiktig eier". Stoltenberg avslører nå at han ikke var blitt godt nok informert da han svarte på disse spørsmålene.

- Jeg var orientert om det, og jeg hadde blitt fortalt at det åpenbart var i tråd med alle lover og regler, forklarer han.

Nå har pipen fått en annen lyd:

- Dette har åpenbart vært behandlet på en dårlig måte i selskapene. Vi mener at saken må på generalforsamling, sier han.

Nekter å refse Røkke
Programlederen forsøkte flere ganger å få Stoltenberg til å kommentere sine følelser overfor Røkke.

- Har Aker og Røkke drevet urent trav?

- Det viktigste er at det ryddes opp, og at vi får avklart hva som har skjedd, sier han.

- Berit Kjøll sier du er blitt lurt av Røkke?

- Det har ikke vært en god nok behandling av selskapene i denne saken. Det er bra at Brustad har tatt tak og nå rydder opp. Også fordi staten eier i så mange andre bedrifter. Det må være ryddighet og åpenhet, sier han.

Det går nå mot en kontrollhøring i Stortinget. Opposisjonen har brukt beskrivelser som "kontantstøtte" til Kjell Inge Røkke.

Kjell Inge Røkke har ennå ikke kommentert saken. I kveld er det møtevirksomhet ved Akers hovedkontor i Oslo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.