Torsdag sa olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) at han synes vi bør «holde igjen» på bygging av kabler fra Norge til utlandet, for å sikre billig strøm til norske forbrukere.

- Jeg synes han er helt på viddene. Det strider mot god industripolitikk, næringspolitikk og miljøpolitikk, sier Siri Meling, energipolitisk talskvinne i Høyre og fungerende leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, til Dagens Næringsliv.

Norge har inngått et samarbeid med Sverige om massiv utbygging av fornybar kraft gjennom de såkalte grønne sertifikatene. Sammen skal landene subsidiere utbygging av 26,4 TWh fornybar kraft innen 2020.

Regningen splittes på midten. Men det er ikke bestemt hvor kraftutbyggingen skal skje.

- Vi er ikke i vår egen boble
Og nå frykter Meling at manglende eksportmuligheter og lave strømpriser i Norge, gjør det mer lønnsomt for investorene å bruke de grønne sertifikatene i Sverige i stedet.

- Vi skal finansiere halvparten av gildet, til tross for at vi har halvparten så stor befolkning. I et «worst case-scenario» risikerer vi at norske forbrukere betaler dobbelt så mye som svenskene for å fremme kraftutbygging og verdiskaping i Sverige. Sverige har jo mange eksportmuligheter, både til Finland, Danmark og Russland. Vi er ikke i vår egen boble, vi er en integrert del av et nordisk marked, sier Meling til Dagens Næringsliv.

Les også: Vil ha billigere strøm


<b>Forbereder norsk strømrasjonering</b>

Rekordlite vann i magasinene

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.