Statsminister Jens Stoltenberg er glad for kapitalismedebatten Øystein Stray Spetalen trekker opp, og sier det er både viktig og gledelig at investorer som Spetalen innser begrensningene i markedskreftene og at han også gir ros til måten Norge har håndtert finanskrisen på, skriver Dagens Næringsliv.

- Det er ikke jeg som er enig med Spetalen, men Spetalen som er blitt enig med oss. Vi har i flere tiår stått for en politikk som handler om å redde arbeidsplassene og institusjonene, ikke de private investorene, sier Stoltenberg til DN

Viktig lærdom

Han sier også at han synes det er rørende å se hvor mange representanter for frie markedskrefter som nå kommer løpende og ber staten regulere markedet.

- Jeg mener at kanskje den viktigste lærdommen av finanskrisen er at det nå er absolutt slutt på den naive troen på at markedet kunne styre alt. Den tiden er heldigvis over. Det var en epoke som ble innledet med Storbritannias statsminister Margaret Thatcher og USAs president Ronald Reagan. Dette ble starten på tre tiår med naiv liberalistisk tro på markedet som den styrende kraften i samfunnet. Denne epoken er over og jeg opplever at Spetalen også gir uttrykk for denne erkjennelsen. Det er jeg glad for, sier Stoltenberg til DN.

Tre hovedmomenter
Stoltenberg sier til avisen at det er tre hovedmomenter han og regjeringen nå jobber med å få gjennomført internasjonalt.

* Bedre regulering av markedet.

* Avlønningssystemer med opsjoner og bonuser - systemer som langt på vei er selve årsaken til finanskrisen, og en uting som igjen kan skape ny kriser.

* En arbeidspolitikk i alle land som bidrar til at personer som har mistet jobben får en bro tilbake til arbeidslivet.

Les hele intervjuet med Jens Stoltenberg i fredagens utgave av Dagens Næringsliv

Les også: Varsler slutten for kapitalismen

<b>- Dommedagsprofeti fra Spetalen</b>

<b>- Kapitalismen er seiglivet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.