I dag ble det kjent at Norsk Tippings tidligere sjef Reidar Nordby jr. granskes av Riksrevisjonen etter at kontrakter for én milliard kroner gikk til et selskap som ledes av en nær venn av ham.

Les også: - Pensjonen fortjener jeg virkelig



Norsk Tipping ser så alvorlig på saken at de har gjennomført en gransking på bakgrunn av Riksrevisjonens utvidede revisjon av selskapet. Arbeidet har blitt ledet av advokat Erling Grimstad, fra advokatfirmaet G-Partner, sammen med en intern arbeidsgruppe. I tillegg setter selskapet nå i gang en uavhengig granskning.

- Disse forholdene er av en slik karakter at vi må gjøre alt vi kan for å komme til bunns i disse, sier administrerende direktør Torbjørn Almlid i Norsk Tipping.

 

Sjefsavgang
Saken har også ført til at viseadministrerende direktør Tollef Imsdalen i Norsk Tipping varsler at han fratrer i dag - for at det ikke skal stilles tvil om den fremtidige granskningen. Det kom frem under dagens pressekonferanse.

Han går ikke av fordi han er mistenkt, men fordi han stiller sine egne interesser i bakgrunnen, heter det.

Imsdalen vært ansatt i 25 år i selskapet , hatt svært sentral funksjon og gjort en svær innsats på en postiv måte, ifølge selskapet.

Men Norsk Tipping erkjenner at det har foregått uregelmessigheter:

- Det har etter min mening eksistert en ukultur i det øvre sjikt i organisasjonen, sier Amlid.

- Dette går på ting som manglende habilitet og armlengdes avstand i forhold til leverandørsiden, kostnadsfokus og økonomiske disposisjoner, handlinger utover fullmakter gitt av styret og informasjon til styret. Ledelsen vil sørge for at det utvikles en organisasjonskultur bygd på sunne verdier og forretningsprinsipper. Dette har vært det vært jobbet intensivt med siden 2008, sier Almlid.

Riksrevisjonen mener to ansatte i Norsk Tipping skal ha mottatt penger i forbindelse med de to forholdene som granskes (se under). Norsk Tipping mener det ikke er grunnlag for disse påstandene, og de to dette gjelder fortsetter å jobbe i Norsk Tipping.

Dette granskes:
Det første forholdet dreier seg om Norsk Tippings forhold til leverandøren av kommisjonær-terminaler og spillterminaler, EssNet AB / EssNet Interactive AB. Riksrevisjonen påpeker at det forelå nære bånd mellom personer på leverandørsiden av terminalene og personer i Norsk Tipping, og stiller spørsmål ved pengetransaksjoner foretatt mellom personer / selskap på leverandørsiden og to nåværende ansatte i Norsk Tipping. Norsk Tippings foreløpige vurdering er at eventuelle kritikkverdige forhold knyttet de nåværende ansatte i selskapet, ikke er tilstrekkelig dokumentert av Riksrevisjonen

Det andre forholdet dreier seg om selskapets tidligere engasjement i Future Center Norway Intellectual CapitalAS / Innovation Studios Norway AS. Riksrevisjonen stiller spørsmål om tidligere administrerende direktør rolle i selskapene.

Kulturdepartementet har bedt om svar på spørsmål knyttet til disse to forholdene. Norsk Tippings svar ble oversendt departementet i dag 12. januar.

Les også: Hemmelig gransking av tidligere tippesjef

DN.no kommer tilbake med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.