Aldri før har sykefraværet i Norge vært høyere enn tredje kvartal i år. Samtidig er statens utgifter til Folketrygden ventet å øke med 30 milliarder kroner til neste år. En stor del av økningen skyldes det økte sykefraværet.

Nå kaster Stein Erik Hagen, styreformann og storaksjonær i industrikonglomeratet Orkla, seg inn i debatten om utviklingen i sykefraværet.

- Dette er ikke bærekraftig over tid. Absolutt ikke. Det må gjøres noe med det, og det må gjøres noen alvorlige grep. Og det må gjøres grep som har bred støtte, sier Hagen til TV2 Nyhetene mandag kveld.

Egoistisk og usolidarisk
Hagens utspill kommer etter at Orklas konsernsjef Dag J. Opedal i høst rettet oppmerksomheten mot det store antallet personer som ikke deltar i arbeidsmarkedet her til lands.

- Vi må diskutere de ordninger som gjør at vi ligger på topp i Europa, og ikke bare holde oss til den lille prosenten på arbeidsledighet, som er mer behagelig å snakke om, men som fortegner bildet, sa Orkla-sjefen til DN.no i høst.

Det tradisjonsrike industrikonglomeratet Orkla, som har røtter helt tilbake til 1600-tallet, har fortsatt en betydelig andel av virksomheten sin i Norge. Konsernet har totalt 32.000 ansatte i over 40 land, men Norge er fortsatt størst med 6.400 ansatte. Rundt 20 prosent av den årlige omsetningen på over 60 milliarder kroner kommer fra virksomheter lokalisert her til lands.

Les også: Frykter et sykt Norge

Hagen mener utviklingen i sykefraværet delvis kan forklares med folks holdninger.

- Når friske mennesker sykemelder seg fordi de egentlig ikke har lyst til å gå på jobb, så er det ganske egoistisk og det blir andre, altså resten av befolkningen, som skal betale det. Det er nokså usolidarisk. Det kan være at det har vokst litt for mye, sier Hagen til TV2.

- Mer penger igjen for å holde seg frisk
Hagen mener det kan se ut som at samfunnet legger til rette for den kraftige økningen i sykefraværet. Selv foreslår Hagen mer penger til de som holder seg friske. Han viser til prosjekter i egne selskaper der de ansatte har fått en pott til fordeling. De som har vært mye syke har fått mindre penger.

- I de bedriftene har sykefraværet gått dramatisk ned, sier Hagen.

- Feil fokus
Statsminister Jens Stoltenberg har lite til overs for Hagens forslag.

- Jeg mener det er feil fokus. Hovedproblemet er at for mange er for syke. Og vi ser at mange bedrifter lykkes med å ha lavt sykefravær, selv med full lønn under sykdom. Vi er tilhengere av full lønn under sykdom og vi mener at vi skal få ned sykefraværet uten å kutte i sykelønnsordningen, sier Stoltenberg til TV 2.

- Kommer til å få sjokk
Hagen rettet også oppmerksomheten mot sykefraværet og de økte utgiftene i offentlig sektor i forbindelse med DNs julepanel som ble presentert i Dagens Næringsliv julaften.

- Det er ikke bærekraftig når flere og flere jobber i offentlig sektor og flere og flere går på syketrygd. Det er jo snart ingen igjen! Hvor skal den fremtidige verdiskapningen komme fra hvis vi ikke skal produsere og ikke eksportere? Oljen tar slutt en dag. Da kommer folk til å få seg et sjokk etterhvert, fordi den modellen vi legger opp til ikke er bærekraftig, sier Hagen til DN.

Les mer: - Folk kommer til å få sjokk


Sykefraværet har eksplodert i høst

Mange ledige ønsker ikke å jobbe

Bygningsarbeidere tar «oppspart» sykemelding

Halverte sykefraværet


Dobbelt så syke i Norge

- Man blir ikke mindre skilt av å være sykmeldt

- Veksten i offentlig sektor er faretruende stor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.