- Den største utfordringen nå er at IA-avtalen følges opp i virksomhetene, og at flere slutter seg til den. Dette er avgjørende for å lykkes, sier LO-leder Roar Flåthen.

- Vi har fått en forsterket IA-avtale med klare forpliktelser for alle parter og med et sterkt fokus på forebygging. Nå er det opp til partene å følge opp, sier Flåthen.

Han understreker at LO alltid har fremholdt at et godt arbeidsmiljø på den enkelte arbeidsplass er det beste virkemiddelet mot sykefravær og utstøting.

- Straff i form av kutt i sykelønn vil ikke vil gjøre folk friskere, men ramme de som fra før har det vanskelig ekstra hardt.

Fokus på forebygging
Flåthen er særlig tilfreds med at de tillitsvalgte i virksomhetene har fått en tydelig rolle som part i IA-avtalen i den enkelte virksomhet. Erf#229 fra IA-bedrifter som har lyktes, viser at et godt partssamarbeid lokalt er viktig.

- I denne sammenhengen er det viktig at IA-opplæringen styrkes, sier Flåthen.

Han er tilfreds med at forebygging og oppfølging av sykefravær skal bli en del av HMS-opplæringen for øverste leder, linjeledelsen, vernetjenesten og tillitsvalgte i virksomhetene. For første gang skal partene gå sammen om å utvikle felles skoleringsopplegg i IA-arbeid i IA-virksomhetene.

Gradert sykmelding
- Det er svært viktig at kontakten med arbeidsplassen opprettholdes ved langtidssykmelding. Det minsker faren for varig utstøting fra arbeidslivet. Derfor er økt bruk av gradert sykmelding positivt. Det er fortsatt lov å være 100 prosent sykmeldt, men dette er en mulighet for de som kan jobbe noe til å være i aktivitet og delta i arbeidslivet. Derfor er vi glad for at IA-avtalen er så klar på arbeidsgivers tilretteleggingsplikt.

Gradert sykmelding forutsetter i mange tilfeller økt tilrettelegging på arbeidsplassen. Tilretteleggingsplikten i dagens arbeidsmiljølov skal følges opp sterkere, og hovedorganisasjonene skal sammen utarbeide et verktøy for hjelp i virksomhetene i tilretteleggingsarbeidet.

Klarere roller
LO er tilfreds med at rollene også til Nav og til sykmelder er klarere definert.

- NAVs arbeidslivssentre har vist seg å være et godt redskap. Nå skal de videreutvikles for den oppgaven de ble opprettet for, det vil si å bistå virksomheter med IA-avtale. At det nå skal opprettes en nasjonal koordineringsenhet for arbeidslivssentrene, er i tråd med LOs krav. Det vil styrke arbeidslivssentrene faglig og organisatorisk, sier Roar Flåthen.

Arbeidsgivers medfinansiering
Dagens ordning videreføres med mindre partene blir enige om noe annet.

Ekspertgruppen som vurderte tiltak for redusert sykefravær, og som la frem sin rapport 1. februar, foreslo en endring i arbeidsgivers medfinansiering. Partene er enige om å vurdere en slik endring.

Også NHO er fornøyd
- Vi er fornøyd med den nye IA-avtalen. Leger, Nav, bedriftene og arbeidstakerne må dra lasset sammen for å få ned sykefraværet. Det vi er enige om er en sterkere ansvarliggjøring av alle parter, sier administrerende direktør i NHO, John G. Bernander.

Inntil videre vil ordningen med 16 dagers arbeidsgiverperiode bli videreført. Fordelingen av den økonomiske belastningen mellom staten og bedriftene blir som før.

- I dag påfører det høye sykefraværet både bedrifter og samfunnet stor økonomisk belastning. Både bedriftene og staten har alt å tjene på å få sykefraværet ned. Det er viktig å komme raskt tilbake og beholde tilknytningen til arbeidet for mange av dem som er midlertidig syke. Fokuset i den nye avtalen er lagt på nærvær og oppfølgning og det vil være viktig i denne sammenheng. Gradert sykemelding blir hovedregel, sier Bernander.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.