Finansminister Kristin Halvorsen pøser på med milliarder for å motvirke nedturen i norsk økonomi.

Les også: - Vi reagerer kraftigst

I det ferske, reviderte statsbudsjettet kommer det frem at regjeringen øker oljepengebruken med 55 milliarder kroner sammenlignet med fjoråret.

Samlet bruker regjeringen 129,9 milliarder kroner fra oljeinntektene, som tilsvarer 5,7 prosent av forventet avkastning fra oljefondet. Dette er godt over handlingsregelens fire prosent.

- Vi hadde ventet at budsjettet skulle være litt mer ekspansivt enn de annonserte etter tiltakspakken, men vi ser nå at det er enda litt mer ekspansivt. Det får en ekspansiv effekt på tre prosent av brutto nasjonalprodukt, og det er et tall som er fryktelig mye høyere enn vi har sett noen gang før, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN.no.

Kan forsvares
Han peker på at den gamle "rekorden" for Norge var på 1,4 prosent i 1991.

- Dette er et eksperiment som vi aldri har gjort før, men det kan godt forsvares, sier han, og viser til utgiftsveksten på nesten syv prosent i de offentlige budsjettene.

- Det stimulerer økonomien kraftig, det er bra at politikken kommer så fort i gang, legger han til.

Han er heller ikke redd for at det svært ekspansive budsjettet vil slå inn på inflasjonen.

- Det blir ikke inflasjon før man får arbeidsledigheten ned og lønnsveksten opp. Samtidig har vi et rentenivå som ligger tre mil under et normalt nivå, sier han.

- Vi har mye å gå på i økonomien, og virkemidlene som settes inn er midlertidige og ikke evigvarende, fortsetter han.

Kan ikke fortsette slik
Han understreker imidlertid at man ikke kan fortsette med så kraftig pengebruk i en lang periode.

- Politikken kan ikke fortsette sånn. Mange av tiltakene som skal ikke være der lenge. Dette er et stunt og et skippertak for å dra svinghjulet i gang. Så må politikken reverseres når privat sektor kommer til hektene igjen, sier han.

Han tror ikke statsbudsjettet vil få veldig mye å si når sentralbanksjef Svein Gjedrem skal bestemme seg for om han skal kutte renten ytterligere fra dagens nivå på 1,5 prosent.

- Vi mener at Norges Bank ikke burde kutte mer, men vi tror at de kommer til å gjøre det, sier han.

Tror på 1,25 prosent
Andreassen viser i tillegg til signalene fra Svein Gjedrem tidligere uken om at rapportene fra regionalt nettverk viser at nedgangen dempes i andre kvartal.

Les også: Mindre utslag på kriseradaren

- Dette, sammen med at boligmarkedet har kommet seg opp og politikken er mer ekspansiv, er et argument for at de ihvertfall ikke kommer til å kutte i juni. Så får tiden vise om det blir kutt i august, sier han.

Han blir imidlertid ikke overrasket hvis rentebunnen ender på dagens rentenivå.

- Men vi holder et lite lodd på at den kan gå til 1,25 prosent i august. Men alt i alt er det mindre sannsynlig enn det var for tre uker siden, sier han.