En gransking Riksrevisjonen har gjort av Nav avslører fullstendig mangel på kontroll med utbetaling av en rekke ytelser.

I rapporten, som er unntatt offentlighet, tegner Riksrevisjonen et bilde av en etat som er ute av kontroll. Riksrevisjonen har over flere år påpekt den dårlige internkontrollen og konsekvensene det kan få for den enkelte brukers lommebok. Nå konkluderes det med at 2008 var et år hvor feil og mangler var langt hyppigere enn noen gang før, skriver Aftenposten tirsdag.

Sykepenger er utbetalt uten tilstrekkelig dokumentasjon. Barnebidrag er utbetalt uten tilstrekkelige data om mor eller fars inntekt. Støtte til enslige forsørgere utbetales uten kontroll av sivil status og inntekt, er blant funnene Riksrevisjonen har gjort etter å ha saumfart Nav i 2008.

Dagfinn Høybråten: - Regjeringen har tryna

Brudd over en lav sko
Det kommer også fram at viktige dokumenter er makulert, eller rett og slett bare borte. Det avdekkes brudd på interne rutiner og kontroller over en lav sko. I nesten halvparten av alle saker om overgangsstønad er det ikke mulig å finne tilbake til saksbehandlers vurdering og vedtak.

Om det primært utbetales for mye eller for lite, sier rapporten ingenting om. Det gis imidlertid konkrete eksempler på at 61 kontrollerte personer til sammen har fått utbetalt 9,8 millioner kroner i sykepenger som de ikke hadde krav på. Utbetalingene er basert på arbeidsforhold Riksrevisjonen mener ikke er reelle.

Fire bransjer står for nesten halvparten av feilutbetalingene for sykepenger. Det er bygg- og anleggsvirksomhet, annen forretningsmessig tjenesteyting, hotell- og restaurantvirksomhet og detaljhandel.

Nav-direktør Tor Saglie ønsker ikke å kommentere rapporten overfor Aftenposten.

Les også: - Arbeidsledigheten kommer til å dobles
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.