Amerikanske inspektører har funnet over 800 feil på jagerflyene av typen F-35, som Norge har besluttet å kjøpe.

Produsenten innrømmer problemer, men sier at over 80 prosent av feilene er utbedret.

Tidligere i høst kom en omfattende amerikansk rapport som slo fast at hele 850 «kvalitetsproblemer» ved flyene var oppdaget ved utgangen av mars i år. Over 13 prosent av utrustningen på flyene måtte enten forkastes, forbedres eller repareres i løpet av de siste to årene, skriver Dagens Næringsliv.

– Utviklingsprogrammet for F-35 har ikke levd opp til forventningene. Vi undervurderte en rekke utfordringer, men nå er programmet tilbake på rett kurs, mener direktør Steve O'Bryan hos produsenten Lockheed Martin.

Prisen vil falle kraftig
På en pressekonferanse for utenlandske journalister onsdag morgen lokal tid understreket kundeansvarlig Joel Malone i Lockheed Martin at funnene i rapporten er seks-sju måneder gamle.

– Over 80 prosent av feilene er siden utbedret. De resterende 20 prosentene vil være i orden innen april 2014, sier Malone til Dagens Næringsliv.

Han sier at for tre år siden var utviklingen av de avanserte flyene bak skjema, men at utviklingen nå følger den nye tidsplanen de måtte legge, og at prisen per fly vil falle kraftig framover.

De 52 nye flyene vil koste Norge 62,6 milliarder kroner.

Les også: Knusende kritikk av F-35


Få F-35-kontrakter for norsk industri

<b>Canada opphever vedtak om kjøp av F-35</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.