Statsminister Jens Stoltenberg innledet NHOs årskonferanse i dag. Konferansen har temaet "Smartere vekst", men ikke uventet dreide praten raskt inn på sykelønns- og trygdedebatten som raser i Norge.

– Ingen skal ha dårlig samvittighet for å være syk. Heldigvis har vi det slik i Norge at folk er sikret inntekter selv om de er syke. Det er et stort kvalitetstegn ved samfunnet vårt, og en av grunnene til at vi regner oss som et velferdssamfunn og et godt land å bo i, sa Stoltenberg i sitt foredrag.

Han uttrykket samtidig bekymring for at Norge har et høyt sykefravær sammenliknet med land vi pleier å sammenlikne oss med.

Avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) hadde som mål å redusere sykefraværet med 20 prosent, men vi ligger nå klart over startpunktet i 2001. I 3. kvartal 2009 utgjorde det samlede sykefraværet 7,7 prosent av alle avtalte dagsverk.

Les også: - Vi har et sykeliggjørende system

– Selv om vi skal gjøre alt vi kan for å få sykefraværet ned, er det ingen grunn til at folk som har rett på sykepenger skal unnskylde seg for det. Disse ordningene er en viktig grunn til at Norge kan kalle seg et velferdssamfunn, sa Stoltenberg.

Statsministeren uttrykte også bekymring for veksten i 2009. Fra 3. kvartal i 2008 til 3. kvartal i 2009 økte det samlede sykefraværet med 11 prosent, ifølge de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå.

Det vil si at vi i gjennomsnitt er borte fra jobben pga. sykdom hver 13. arbeidsdag. Samlet for samfunnet utgjør dette om lag 160 000 tapte årsverk.

Stoltenberg understreker at arbeidet med å redusere sykefraværet ikke handler om å svekke sykelønnsordningen.

- Det er ikke noe vi gjør for å gjøre det vanskeligere for de som er syke eller for å angripe arbeidstakeres moral, slik jeg har sett at noen forsøker å gjøre, sier Stoltenberg.

Regjeringen og partene i arbeidslivet vil om kort tid innlede de formelle drøftingene om en ny IA-avtale som skal være på plass om under to måneder. Regjeringen har også etablert en ekspertgruppe som skal vurdere ulike administrative tiltak og komme med forslag innen 1. februar.

Les også:
- Mer lønnsomt å sitte hjemme enn å gå på jobb
Vi er klare for å skjerpe trygdereglene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.