Norges nye F-35-fly kan koste 235 milliarder kroner å drifte over 30 år, har norske forsvarstopper sagt til canadiske folkevalgte. Det er 90 milliarder mer enn tidligere anslått.

Stortinget ble sist, i 2008, presentert for levetidskostnader på 145 milliarder kroner, men et referat fra et canadisk departement viser at regjeringen nå opererer med en langt høyere pris, skriver Aftenposten.no.

I en åpen høring i november svarte statssekretær Roger Ingebrigtsen og kontreadmiral Arne Røksund på spørsmål i den canadiske nasjonalforsamlingens forsvarskomité. Røksunds svar på hvor mye Norge regnet med å betale i levetidskostnader, var ifølge avisen ordrett som følger:

– Levetidskostnadene vil bli, tror jeg, omtrent – dette er ikke offentlig ennå, så jeg må være forsiktig – 40 milliarder dollar over 30 år, sa Røksund.

Etter dagens kurs tilsvarer det omtrent 235 milliarder norske kroner. Ingebrigtsen forklarer det nye tallet med «tekniske justeringer».

– Det siste tallgrunnlaget som ble presentert for Stortinget var 145 milliarder, nåverdi, 2008-kroner. Tallet som Røksund presenterte var basert på overordnet teknisk justering av denne beregningen. Den tekniske justeringen omfatter valutaomregning, inflasjonsjustering fra 2008 til 2011-tall og omregning fra nåverdi til reelle kroner, sier Ingebrigtsen.

Han påpeker at det fortsatt ikke finnes noe endelig tall for F-35s levekostnader, og at det ikke er noe som tyder på at kostnadene vil bli høyere enn det som ble beregnet i 2008. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.