Sosialøkonom, eks-Telenor-sjef og tidligere styreformann Tormod Hermansen er overrasket.

Nesten 20 år etter den norske bankkrisen får han nemlig støtte for hvordan han ledet den statlige redningsaksjonen for de private bankene - av investor Øysten Stray Spetalen.

Les også: Varsler slutten for kapitalismen

- Jeg synes det er interessant at han gir sin tilslutning til den måten vi håndterte bankkrisen på i Norge, sier han til DN.no.

- Hva tror du motivet for Spetalens utspill er?

- Spetalen er en mann som mener mye om mange ting. Jeg tror ikke at vi skal se på dette som en dyp samfunnsanalyse, og jeg tror at kapitalismen er langt mer seiglivet enn at den går mot slutten, sier Hermansen, og viser til Spetalens utspill om kapitalismens undergang.

Plasserte ansvaret
Høsten 1991 ble Statens Bankinvesteringsfond opprettet, for å delta som investor ved emisjoner av ansvarlig kapital i norske banker.

Bankkrisen nådde høydepunktet denne høsten, da aksjekapitalen til Fokus Bank og Kredittkassen ble skrevet ned til null slik at aksjonærene i bankene tapte hele investeringen sin og staten overtok kontrollen med bankene. Dette skjedde også med DnB i 1993.

Nullingen var en betingelse for at bankene skulle få tilført nødvendige midler fra Statens Banksikringsfond.

- Vi plasserte ansvaret der det skulle plasseres, sier Hermansen.

Han mener fortsatt at krisen ble håndtert på en riktig måte, og understreker at fremgangsmåten var helt nødvendig.

- Staten sikret at banksystemet kunne fungere, men sikret ikke aksjonærenes verdier. At man må ta tap når noe går galt er noe av risikoen i næringslivet, og som bør ligge der. Jeg tror det hadde vært sunt at landene som hadde store redningspakker nå hadde valgt en lignende linje, sier han.

Uoverstigelige konsekvenser
Spetalen er kritisk til at flere amerikanske storbanker ble reddet av den amerkanske staten da finanskrisen kom, og mener at disse bankene heller burde ha gått konkurs.

- Å la de store bankene gå konkurs er vanskelig, og vi så effekten av Lehman-konkursen. Det får uoverstigelige konsekvenser, sier han, og legger til:

- Men konkurs i betydning av at aksjonærene må se sine verdier gå tapt, det er en viktig ting, og burde i stor grad gjøres, også når staten redder bankene. Da kan man realisere verdien i neste omgang, til beste for allmennheten.

Hermansen mener det er viktig at man har lært at alle finansielle markeder krever kontinuerlig arbeid med reguleringer.

- Dynamikken i finansielle markeder er slik at man aldri blir ferdig med å regulere, sier han.

Må bli mer offensive
- Hva må på plass for å unngå en ny krise?

- Jeg tror man trenger mer aktpågivenhet i innovasjonsprosessene i finansielle markeder, og kanskje sette endel begrensninger og sette høyere egenkapitalkrav og krav til transparens. Alt som kan gjøres utenfor bøkene blir et problem, når man ikke ser hvilke risiki bankene faktisk har, sier han.

- Myndighetene må være mer offensive, og ikke så defensive, legger han til.

På grunn av hans bakgrunn fra Statens Bankinvesteringsfond, ble Hermansen kalt til Island for å gi råd.

- Men da var allerede skandalen kjent, og det var ikke mye man kunne gjøre. Men situasjonen på Island er absolutt håndterbar. Island er et typeeksempel på hvor galt det kan gå når finansielle aktører og myndigheter spiller i samme retning, sier han.

Bør bli glad i skatt
- Hvordan er situasjonen i sør-Europa i forhold?

- Jeg vil si at sør-Europa er i en vanskeligere situasjon. De har høy arbeidsledighet, veldig store, langsiktige strukturelle underskudd, og de må ha en mer gjennomgripende tilpasning av strukturen i økonomien, sier han.

Han mener at vanskelighetene også blir større ved at landene ikke tør å øke skattenivået.

- Jeg tror ikke at man kommer utenom det. Ved å ikke øke skattebyrden hos de som kan betale, reduserer man også ytelsene til de svakeste i samfunnet. De bør venne seg til å være gladere i å betale skatt, og ha et effektivt skattevesen, sier han.

- Det er vel lettere sagt enn gjort?

- Det er det nok, men husk at et godt skattevesen har stor verdi for de små og svake i samfunnet, sier han.

Les også:

<b>- Dommedagsprofeti fra Spetalen</b>

<b>- En oppegående person med sterke meninger</b>

Utspillet fra Øystein Stray Spetalen har gitt voldsom debatt i vårt forum. Bli med på diskusjonen under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.