- Å gå gravid er en jobb, som går på bekostning av noe annet, mener sjeføkonom i YS, Helle Stensbak.

Kvinner taper systematisk på å få barn. Kvinner taper i snitt 1,2 til 4,9 prosent når hun får barn, ifølge en fersk doktoravhandling som Sara Coons disputerte for sist fredag.

Les: Så mye taper hun på å få barn

- Denne produksjonsjobben bør man kompenseres for, sier Stensbak til DN.no.

Straffer seg
Stensbak peker på at det er viktig at kvinner både jobber og får barn dersom Norge skal opprettholde den økonomiske velstanden.

- Men å få barn straffer seg fortsatt økonomisk for kvinnen, sier Stensbak.

Hun viser til forskning fra Ines Hardoy og Pål Schøne ved Institutt for samfunnsforskning, som viser at at kvinner taper rundt ett års lønnsutvikling per barn de setter til verden.

- Lønnstapet bør kompenseres på en eller annen måte, mener Stensbak.

Ekstra lønnsopprykk
Sammen med seniorrådgiver i YS, Kristine Sandvik, har Stensbak derfor relansert et av forslagene fra Likelønnskommisjonen.

- Lønnen bør økes for mødre og fedre som har vært ute i fødselspermisjon i mer enn seks måneder, sier Stensbak.

YS fremmet forslag om at disse mennene og kvinnene skulle få et lønnsopprykk når de kom tilbake på jobb i oppgjørene i staten for i 2010 og 2012. Fornyings- og administrasjonsdepartementet avviste kravet.

Kan få store konsekvenser
Stensbak mener at det å straffe barnefødsler kan få alvorlige konsekvenser på lengre sikt.

Stensbak viser til at straffen for å få barn er langt harderer i for eksempel Italia og Spania. Der har de langt dårligere fødselspermisjonsordninger enn oss, og dårligere barnehagedekning.

- I disse landene har man også en langt lavere fødselsrate enn Norge, og dermed langt tilvekst til fremtidig verdiskapning, sier Stensbak.

Også i Norge kan økonomisk skjevhet som stammer fra det å få barn føre til at det statistisk sett blir født færre barn enn det samfunnet er tjent med og det menneskene selv ønsker.

- Fordi det er så viktig for samfunnet og økonomien at kvinner føder barn, bør man lage politikk som kompenserer for det tapet, mener YS sjeføkonom.