Kommunene kan frigjøre opp mot 30 prosent av sine budsjetter ved optimal bruk av konkurranse om tjenestene de leverer sine innbyggere. Dette tallet har Frp-leder Siv Jensen fra NHO, og lørdag presenterte hun det for partiets landsstyre.

- Dette blir det store summer av, men det er ikke penger som skal spares. Frp går ikke inn for systematisk bruk av konkurranse og mangfold for å bruke mindre penger, snarere omvendt. De frigjorte midlene skal brukers på mer velferd, bedre skoler og flere sykehjemsplasser, sa Jensen.

Samlingen til partiets landsstyre sto i valgkampens tegn, og partilederen brukte sin åpningstale til å trekke opp en del overordnede saker og resonnementer partiet skal markere seg med i året fram til kommunevalget.

Konkurranse og valgfrihet
Øverst på listen står gjenkjennelige saker som mer konkurranse, innføring av total valgfrihet innen pleie og omsorg, skjerpede krav til lærerne og ikke minst lovfestede rettigheter om hva staten skal levere den enkelte.

– Vi kommer til å få kjørt oss. Alle vil hamre løs på at vi vil kjøre velferdsstaten i grøfta. Men vi vil løse opp lyssky maktstrukturer og usunne forbindelser mellom Ap og myndigheter på ulike nivåer. Frp vil lufte ut, og det er ikke populært. Det truer de bestående monopoler. Gamle bastioner føler at deres murer slår sprekker. Det har de all grunn til å frykte, sa en kamplysten partileder

Hun minnet landsstyret om at det var 296 dager igjen til kommunevalget, og at disse dagene er ensbetydende med «knallhard jobbing». Partilederen advarte mot å la seg blende av meningsmålinger som viser et solid flertall for en blå blokk bestående av Høyre og Frp.

– Gode målinger gir gode muligheter, men er ikke valg. Høye tall gir en indikasjon på at velgerne vil noe annet. De er like fullt nådeløse og gir ikke oss sin stemme uten at vi får fram forskjellen mellom Frp-styrte kommuner og andre kommuner, sa Jensen.

Norsk syke
Jensen introduserte uttrykket «norsk syke» som en hjemlig variant av hollandsk syke, det som finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) alltid advarer mot, og som kort fortalt og sterkt forenklet går ut på å søle bort en olje- og gassformue uten å skape noe varig for kommende generasjoner, men istedet bygge opp et stort og dyrt offentlig system.

– Det er ikke noen tegn til hollandsk syke i Norge. Men vi lider derimot under en særnorsk syke, der regjeringen ligger tilbakelent på sin oljepute. Det er ingen storstilte satsinger og ingen retning på noe. Det smøres tynt utover det hele. Resultatet blir en spiral av stadig færre investeringer og dårligere vedlikehold, sa Jensen.

Hun beskyldte regjeringen for å mangle vilje og interesse for å satse, slik andre land gjør, selv dem som er mye verre stilt på grunn av finans- og gjeldskrisen.

– Vi sover, vi venter og i mellomtiden har vi det godt, lyder Jensens karakteristikk av regjeringens skaper- og fornyelsespolitikk.

Les også: - Går ikke kjappere med 3.000 mrd i banke

- Usynlig samrøre av interesser
Partilederen mente å kunne avlive myten om at privatisering og konkurranse nærmest løper løpsk ute i Kommune-Norge, og at det langt fra er noen reell valgfrihet innen pleie og omsorg.

– I Norge utgjør private sykehjemsplasser 4,2 prosent av totalen. Det betyr at over 95 prosent er styrt eller eid av offentlig sektor. Dette er skikkelig valgfrihet, eller hva?

Frp-lederen raljerte med det hun kalte edderkoppnettet i samfunnet, en usynlig samrøre av interesser, der særlig Ap-folk i maktposisjoner sentralt og lokalt, både sittende og forhenværende, rotter seg sammen for å holde Frp utenfor.

– De er livredde for at vi skal slippe til og få innsyn i deres lyssky virksomhet. For de vet at når vi kommer, og får vist hva vi kan få til, så blir vi sittende, sa partilederen.

Les mer: - Det kan bli fortere tomt enn vi tror

- En mutert og alvorlig hollandsk syke

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.