Finansminister Siv Jensen (Frp) er bekymret for at økt eksport av trygderettigheter skal bli en stor belastning for den norske velferdsstaten.

- Det er viktig å se på hvordan vi kan finne effektive virkemidler for å begrense dette, sier Jensen til DN.no.

- Hvor stort kan problemet bli?

- Det har jeg ikke noe anslag på, men det handler jo om det faktum at Norge har veldig gode velferdsytelser som kan fremstå som veldig attraktive, svarer Jensen.

- Derfor må vi se på hvordan vi kan avgrense det på en naturlig måte. Det må på en måte knyttes betingelser til de rettighetene man får, tilføyer hun.

Brochmann-utvalget
Finansministeren gjestet mandag arbeidsgiverforeningen Spekters årskonferanse. Tema på konferansen, som fant sted på Hotel Scandic Fornebu i Oslo, var «veier til verdiskapning og velferd». For å snakke om utfordringene knyttet eksport av trygderettigheter, hadde arbeidsgiverforeningen invitert professor Grete Brochmann ved Universitetet i Oslo (UiO).

Da utredningen til det såkalte Brochmann-utvalget ble lagt frem i 2011, var den overordnede konklusjonen klar:

Innvandring kan være en del av svaret på velferdsstatens utfordringer - men bare dersom man lykkes med å integrere innvandrere og etterkommere i arbeidslivet. Gjør man ikke det, vil problemet forsterkes. En av utfordringene det pekes på i denne sammenheng - som kan øke presset på velferdsstaten - er at EØS-avtalen gir arbeidstakere rask tilgang på eksporterbare velferdsgoder.

På konferansen mandag viste Brochmann til at det, uavhengig av hennes utvalg, er konstatert at den norske velferdsmodellen har et bærekraftproblem over tid – at utgiftene vil være større enn inntektene fra cirka 2020.

- Innvandring er verken den eneste eller den viktigste faktoren, men vi ble bedt om å vurdere dette. De utfordringene vi peker på har riktignok ikke blitt mindre etter at vi leverte vår innstilling. Nå blir det spennende å se om den nye regjeringen vil teste grensene for EØS-avtalen i større grad enn den forrige regjeringen gjorde, sa hun.

- Gjorde ingenting
Finansminister Jensen understreker at Fremskrittspartiet har vært opptatt av debatten helt siden Brochmann-utvalget la frem sin utredning, som også er omtalt i den nye regjeringsplattformen.

- Den forrige regjeringen gjorde jo ingenting, så det skal ikke så veldig mye til å forsere det, sier hun til DN.no

- Dette står jo ikke bare på dagsorden i Norge, men i mange europeiske land som etterhvert ser at regelverket vi er forpliktet av gjennom EØS-avtalen er utfordrende. Vi må hele tiden følge regelverket, men jeg tror det er veldig viktig det å utfordre det. Å se på muligheter og handlingsrommet og selvfølgelig sette det på dagsorden når vi møter våre kolleger i EU, sier hun.

- Kan bli stort
Tidligere statsminister Jens Stoltenberg, som også gjestet Spekterkonferansen, tror debatten bare vil få mer og mer oppmerksomhet i årene fremover.

- Brochmann-utvalget og andre har pekt på at dette kan bli stort. Dels ved at dette blir mer kjent og dels ved at vi også får økende arbeidsinnvandring, sier Stoltenberg til DN.no.

- Den er en del av argumentene for at vi bør vri mer av velferden mot tjenester fremfor kontanter. Kontantstøtte kan du eksportere, men en barnehageplass kan du ha i Norge, sier han.

Les mer fra konferansen:
- Før var Høyre-folk litt sånn ordentlige
Hvert år bruker Kartverket 16 millioner papirark

Les mer:
- Folk kan jobbe én dag i Norge, og ta med seg pengene ut
- Det er klart at det kan være fristende
Økt oljepengebruk gir økt innvandring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.