I en artikkel i tidsskriftet Samfunnsøkonomen hevder forskningsleder Roger Bjørnstad i Statistisk sentralbyrå at sentralbanksjef Svein Gjedrem har bidratt til finanskrisen ved å holde renten for lav gjennom konjunkturoppgangen som varte frem til 2007, skriver Dagens Næringsliv.

I det meste av perioden lå Norges Banks styringsrente på 1,75 prosent.

Konsekvensen av lavrentepolitikken var at de stimulerte til en voldsom opplåning og til bobler i bolig- og aksjemarkedene, mener Bjørnstad. Han viser til at blant annet boligprisene her hjemme økte med 50 prosent i årene 2003 til 2007.

Les også : - Renten er for lav
Kan bli gratis å låne penger

Bommer på teorien
Bjørnstad mener hensynet til inflasjonen alltid må være viktig for sentralbanken, men mener det har fått for stor plass i rentepolitikken.

- Rentesettingen bygger mye på teoribetraktninger som det har vært vanskelig å finne støtte for i virkeligheten, sier Bjørnstad til DN.

Han vil erstatte dagens inflasjonsmål med en pengepolitikk som ikke tillater en vekst i utlån og formuespriser som den vi har sett, og sier finansiell stabilitet må være sentralt for sentralbanken - også i rentesettingen.

Hverken Norges Bank eller Finansdepartemenetet vil kommentere kritikken.

Har Norge en god rentepolitikk ?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.