Gjennom oljefondet har Norge investert 11,5 milliarder kroner i selskaper som produserer miljøgifter. Staten må trekke seg ut av disse selskapene, krever Naturvernforbundet.

Forbundet har sendt et brev til finansminister Kristin Halvorsen (SV) der det navngis 19 selskaper som lager de farlige stofforbindelsene bromerte flammehemmere, klorerte parafiner og PFAS/PFOS. Blant selskapene er BASF, Bayer, Du Pont og Mitsubishi.

Naturvernforbundet viser til de etiske retningslinjene til oljefondet, der det heter at det ikke skal foretas investeringer som fører til at fondet medvirker til miljøødeleggelser.

– Det vil være store penger å spare på å få ned produksjonen av disse stoffene. Den helse- og miljømessige gevinsten lar seg ikke måle i kroner og øre, men vil garantert være svært stor, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.