Det er ingen tvil om hvem som er de store budsjettaperne, sier leder for Norsk Pensjonistforbund, Borge Rørvik, til NTB.

- Jeg er dypt skuffet over at forskjellen mellom lønnsinntekter og pensjonsinntekter øker fordi minstefradraget heves til 40 prosent for lønnsinntekter, men står fast på 26 prosent for pensjonistinntekter.

- Vi vil nå ta direkte kontakt med finanskomiteen på Stortinget for å få stanset den forverringen i pensjonistenes vilkår som vi har hatt i de senere år, sier Rørvik.

Tredje gang

Han viser til at folketrygdavgiften for pensjonister ble hevet fra 3 til 4,7 prosentpoeng forrige år. Samtidig ble det ved årets pensjonistoppgjør innført en redusert kompensasjon for prisutviklingen slik at pensjonister endte opp med en betydelig underregulering.

- Landets pensjonister kan ikke godta en slik behandling. slår Rørvik fast. Han mener pensjonistene må si klarere fra og ikke bare godta at politikerne stille og rolig reduserer de gamles kår.

Norsk Pensjonistforbund er i utgangspunktet politisk nøytralt, men har sitt utspring i LO. Også andre pensjonistorganisasjoner deler for øvrig Rørviks syn.

Ny regjering?

Rørvik sier at årets statsbudsjett gir de velstående pensjonistene lettelser i formuesbeskatningen og også i beregningen av toppskatt, men sier at det store antall pensjonister ikke har inntekter i denne størrelsesorden.

- Hva kan pensjonistene gjøre for å snu utviklingen? Vil en ny regjering bety en endring?

- Det kan jeg ikke vite noe om nå, men jeg regner med at partiene vil tone flagg overfor pensjonistene før valget neste høst. Så langt er det bare Frp som har reservert seg mot økningen i folketrygdavgiften og underreguleringen av pensjonene, sier Rørvik.

Han minner om at det var Bondevik II-regjeringen som innførte den store forskjellen i minstefradraget mellom lønnsinntekter og pensjoner. Senere har den rødgrønne regjeringen bare forstørret forskjellen fra år til år. I 2013 øker fradraget for lønnsinntekter fra 38 til 40 prosent mens pensjonsfradraget står stille på 26 prosent.

- Men nå vil vi ikke lenger finne oss i den snikende forverringen av pensjonistenes kår, sier Rørvik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.