Det mener Jan Fridthjof Bernt, jussprofessor ved Universitetet i Bergen og spesialist på forvaltningsrett.

Han sier til Adresseavisen at forvaltningslovens regler om habilitet gjelder for det heleide statlige aksjeselskapet Entra. Dermed kan det få betydning for saken at styremedlemmet Ketil Fjerdingen ifølge avisen er en venn av Olsø.

– Sentralt i denne saken er at Rune Olsø ble ansatt i en ledende stilling med svært høy lønn, og av stor betydning for ham selv. Derfor må det anlegges en strengere habilitetsvurdering her enn i for eksempel en triviell byggesak, sier Bernt.

Fjerdingen ble oppnevnt til styret i Entra av nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) i fjor. Under styremøtet 26. september i år var Fjerdingen en av dem som stemte for ansettelsen av Olsø. Han skal også ha ringt flere av de andre styremedlemmene i forkant for å overbevise dem om at Olsø var rett mann for jobben.

Adresseavisen har snakket med flere kilder som bekrefter at Fjerdingen og Olsø er venner. Selv ønsker ikke Fjerdingen å kommentere saken. Også Olsø og Giske er venner, og næringsministeren erklærte seg derfor inhabil i saken.

Jan Fridthjof Bernt mener det er sannsynlig at ansettelsen av Olsø vil kunne omgjøres hvis det viser seg at Fjerdingen var inhabil. (©NTB)

Les også:
Ventet i over én uke med å hjelpe Entra-styret
Hatlen: – Orienterte eieren om en krevende situasjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.