Den spesielle Svalbardtraktaten, en enighet mellom 40 nasjoner med interesser på Svalbard, sikrer et lavt skattenivå og likebehandling mellom statene, skriver Dagens Næringsliv. Helt sentralt i traktaten er en bestemmelse om at Norge ikke kan berike seg på skatter og avgifter fra Svalbard.

Mens Svalbard har en bedriftsskatt på 16 prosent, null moms og null arbeidsgiveravgift, har fastlandet bedriftsskatt på 28 prosent, differensiert arbeidsgiveravgift og 25 prosent merverdiavgift.

– I fremtiden er det ikke utenkelig at Svalbard kan bli et skatteparadis, sier assisterende sysselmann Lars Fause til Dagens Næringsliv.

Han registrerer at Seadrill Norge ifølge Svalbardposten er blitt Svalbards største skatteyter med en skatt på 115 millioner kroner i 2009.

– Det er begrenset hvor mange slott vi kan bygge her. Det er pussig at bare Seadrill foreløpig har tenkt på muligheten, sier Fauske.

Les også: Fredriksen får Svalbardskatt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.