– Både administrerende direktør og ledelsen ved sykehuset, men også styret i Vestre Viken Helseforetak bør vurdere sin stilling, sier Bent Høie (H), leder for helsekomiteen på Stortinget til VG.

Høie mener at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) bør ta grep og vurdere styrets stilling.

Ansvarsfraskrivelse
Høie reagerer også sterkt på at sykehusdirektør Erik Omland fredag åpnet for å sparke ansatte.

– Jeg syns det er provoserende og direkte usmakelig av direktøren å skyve ansvaret nedover på de ansatte, sier Høie.

Også KrFs Laila Dåvøy og Frps Per Arne Olsen mener Omlands uttalelser minner om ansvarsfraskrivelse. Begge mener det er på tide at ledelsen og styret vurderer stillingene sine.

Arbeiderpartiets Are Helseth, som også sitter i helsekomiteen, er mer forsiktig i sine uttalelser, men sier at han er sjokkert over hvor mye hemmelighold det har vært i saken.

Tillitsvalgte reagerer
I den foreløpige granskningsrapporten ble det rettet søkelys mot helsekretærene, noe som får sentrale tillitsvalgte til å se rødt.

– Det er ikke slik at helsesekretærene skal styre ventelistene. Ansvaret for dette ligger hos avdelingsledelsen og ledelsen ved sykehuset. Det må det ikke være tvil om, sier Gro Bengtsson, leder i Norsk Helsesekretærforbund.

Sykehusdirektør Erik Omland står fast på at konsekvensene kan bli at ansatte må gå.

– Vi er anmeldt for et straffbart forhold. Dermed må vi også holde muligheten åpen for at det er gjort lovbrudd. Og har noen bevisst brutt loven, må vi være rede til å ta konsekvensene av dette, sier Omland. Utover dette ønsker han ikke å kommentere saken ytterligere før politietterforskningen er avsluttet. (©NTB)

Les også: Frykter datotriksing med 27 pasienter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.