Byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo, Anniken Hauglie (H) frykter at tusenvis av nordmenn som mottar støtte gjennom ordningen arbeidsavkl#229spenger (aap) kan bli stående uten annen hjelp enn sosialhjelp når aap-ytelsene forsvinner. Aap-ordningen er en fireårig ytelse som ble innført i 2010, og i 2014 vil de første mottakerne gå ut av ordningen.

Bare i Oslo kommune er det 4000 mottakere av arbeidsavkl#229spenger som står uten en plan for hvordan de skal komme seg ut i arbeid i gjen - eller bli uføretrygdet.

– Når noen har gått på en ordning i tre år uten å ha en plan kan man lure på hva man holder på med. Denne planen burde de utarbeidet i år én eller i år to. Noen trenger utdannelse, noen trenger kvalifisering. Det tar tid å følge opp, sier Hauglie til Dagens Næringsliv.

Sosialhjelp kvalifiserer ikke til pensjonsopptjening, rett til sykepenger og andre velferdsrettigheter, slik som aap gjør. I tillegg vil det være belastende for de personene det gjelder å bli skjøvet ut av systemet og inn på sosialen.

Et halvt budsjett
Dersom alle 4000 som i dag står uten en plan blir overflyttet til sosialhjelp vil de også bli skjøvet over på kommunens budsjett. Det vil gi en ekstra kostnad til sosialstønad på en halv milliard kroner.

– Jeg vil ikke tro at alle 4000 går over i sosialhjelp, men det er en reell fare for at vi får mange tusen fra arbeidsavkl#229spenger til sosialhjelp, sier hun, og påpeker at situasjonen trolig er den samme i resten av landet, sier Hauglie.

Hun tror ikke regjeringen har tenkt på problemstillingen.

– Jeg føler meg helt sikker på at regjeringen overhodet ikke har tenkt på hvilke konsekvenser dette har for den enkelte og for kommunene, sier Hauglie.

Les også:
SEB kaster ut «fattige» nordmenn
Dobbelt katastrofe for pc i Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.