Helge Normann (62) ble i 1992 frikjent for millionbedrageri etter en nær åtte år lang etterforskning.

Likevel føler han at han i praksis har sonet de siste 24 årene. Han sliter fortsatt med depresjoner, er arbeidsløs og står uten bolig, skriver Dagens Næringsliv.

I 1992 ble sjef i helsekostselskapet Arizona International, Helge Normann, frikjent for underslag av 9,8 millioner kroner. Den nær åtte år lange etterforskningen endte med en bot på 4000 kroner for feil føring av kassadagboken.

- Dette har vært verre enn å sitte i fengsel, sier han om de 17 årene som har gått.

Det er DNs artikler de siste ukene om sendrektighet i politiets etterforskning av økonomisk kriminalitet som har gjort at Normann ønsker å fortelle sin historie.

Søvnløs i Drammen
Tidlig på 80-tallet forsøkte Normann å bygge seg stor på helsekostprodukter i Norge. Men bare ett år etter oppstarten banket skattemyndighetene på døren.

De hevdet selskapet hans skyldte millioner av kroner i moms. Skattemyndighetenes rapport, som senere skulle vise seg å være feil, ledet til en nesten åtte år lang politietterforskning.

- Politiet la ukritisk til grunn en rapport fra fylkesskattekontoret, sier bostyrer for Arizona International-konkursen, advokat Tor Eggesvik.

Hjemløs
De siste to årene har Normann praktisk talt bodd i en koffert. I ni forskjellig hjem har han bodd midlertidig. Det er venner og familie som stiller opp.

- Jeg vet ikke hvor jeg er om to uker fra i dag. Jeg er 100 prosent avhengig av andre mennesker, sier han.

Normann fikk 50.000 kroner i kompensasjon fra Oslo politikammer da han ble frikjent. Det er lite for et liv som er fullstendig ødelagt, mener han.

Han er også skuffet over norske myndigheters manglende oppfølging etter frikjennelsen.

- Ingen er villig til å ta ansvar eller innrømme feil. Jeg har ikke fått en unnskyldning engang, sier han til DN.

Nå skal han skrive bok. Han drar opp den mest verdifulle gjenstanden han eier: pc-en. Tittelen er klar: «Norge, farvel, Norge».

Les også: - Gi politiet tidsfrister
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.