Den generelle aktivitetsnedgangen som vil følge når oljealderen tar slutt i Norge vil bli en utfordring for norsk økonomi, tror sentralbanksjef Øystein Olsen. Han mener man aldri må slutte å bekymre seg for at en norsk versjon av ”hollandsk syke” kan oppstå.

Det sier han til TDN Finans tirsdag.

Vil vise seg om vi har brukt for mye
- Jeg tror vi hele tiden skal være bekymret for at vi bruker for mye av oljeinntektene og for raskt, slik at det skaper problemer for oss når oljen tar slutt eller aktiviteten trappes ned. Utfordringene for olje-Norge kommer når aktiviteten må trappes ned. Det er da det viser seg om vi har brukt pengene for rask slik at vi har skapt oss en nedtur, sier han.

Oljevirksomheten har både en inntekts- og en aktivitetseffekt. Den første vil bli opprettholdt også etter oljealderen dersom finanspolitikken innrettes i tråd med handlingsregelen.

- Men aktivitetsimpulsen skal på ett eller annet tidspunkt ned fordi investeringene vil bli redusert. Generelt vil det nok skje gradvis, men jeg tror det vil bli en utfordring for norsk økonomi, sier Olsen.

- Innenfor!
Sentralbanksjefen gjentar videre at han mener det blir feil når politikerne først bevilger oljepenger i tråd med handlingsregelen og deretter gir ekstrabevilgninger til det som anses som lønnsomme investeringer.

- Man må se nøye på hva man bruker penger på - innenfor handlingsregelen, sier han.

Farlige utsettelser
En annen faktor som tidligere har vært trukket frem som en risiko for en norsk versjon av ”Hollandsk syke” er at politikere unngår å gjennomføre nødvendige, men upopulære, strukturelle reformer fordi oljeinntektene gjør det mulig å utsette dem. 

Les også: - Må regne med store og smertelige omstillingerLes også: - Må regne med store og smertelige omstillinger

- Lider av "norsk syke"

- Ikke en ny nedtur

- Juni kan bli begynnelsen på slutten av krisen

Slik blir den nye uføreordningen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.