Regjeringen øker i år oljepengebruken med 55 milliarder kroner sammenlignet med fjoråret. Samlet bruker regjeringen 129,9 milliarder kroner fra oljeinntektene, som tilsvarer 5,7 prosent av forventet avkastning fra oljefondet. Dette er godt over handlingsregelens fire prosent, men regelen åpner for å bruke mer penger i vanskelige tider.

- Vi har aldri reagert så raskt og så sterkt i noen annen situasjon der ledigheten har økt raskt. Vi reagerer kraftigst av alle land, sett i forhold til hvor hardt Norge er rammet, sier finansminister Kristin Halvorsen på en pressekonferanse i regjeringskvartalet.

Mindre nedgang
Deler av norsk økonomi bråstoppet da finanskrisen slo inn over landet ifjor høst, men krisen har rammet oss i langt mindre grad enn de fleste av våre handelspartnere.

Regjeringen har nedjustert prognosen for aktiviteten i fastlandsøkonomien til en nedgang på 1,0 prosent. I januar anslo regjeringen nullvekst. Men regjeringen venter at aktiviteten allerede til neste år vil øke med rundt 0,75 prosent fra 2009 til 2010.

- Nedgangen i Norge ser ut til å bli langt mindre enn i de fleste andre land. Nedgangen dempes av høy aktivitet i oljesektoren, vi har en stor offentlig sektor, og i tillegg fører vi en svært ekspansiv politikk, sier Halvorsen.

Frykter 120.000 ledige
Regjeringen regner likevel med at ledigheten kan øke til 3,75 prosent i år, og til 4,75 prosent neste år. Det tilsvarer rundt 120.000 ledige.

- Vi kan ikke utelukke at den registrerte ledigheten vil stige over 100.000 i sommermånedene, sier Halvorsen, og viser til at disse månedene melder studentene seg på i arbeidsmarkedet.

Vil gi Gjedrem handlingsrom
Finanskrisen har rammet hele verdensøkonomien hardt, og her til lands rammes derfor spesielt eksportindustrien. For denne delen av norsk industri er kronekursen viktig, siden svakere krone øker eksportbedriftenes konkurranseevne.

Kraftige rentekutt og usedvanlig klar tale fra Norges Bank har sendt kronekursen nedover. Finansminister Kristin Halvorsen understreker at sentralbanken fortsatt må ha rom til å kutte rentene ytterligere, slik at kronen ikke styrkes for mye.

- Mange er opptatt av kronekursen. Vi må sørge for at Norges Bank har rom for å følge rentenedgangen i land rundt oss. Hvis ikke kan prisen bli at kronekursen styrker seg på en slik måte at eksportrettet næring, som rammes hardest av krisen, også vil få de største utfordringene fremover, sier Halvorsen.