Børge Brende (H) ble hentet hjem fra toppjobben i World Economic Forum for å redde Norges forhold til Kina. I Dagens Næringsliv fredag erkjenner han at konflikten mellom Norge og Kina stikker dypere enn han trodde.

Kina-ekspert og seniorrådgiver Henning Kristoffersen i klassifikasjonsselskapet Det Norske Veritas (DNV) reagerer på de siste utspillene:

- Det urovekkende når det nå snakkes om et håp om at det løser seg i løpet av fire år. I så fall snakker vi om syv onde år i forholdet mellom Norge og Kina, sier Kristoffersen til DN.no.

- Begge land ønsker å normalisere forholdet, men vi trenger en noe mer utålmodig utenriksminister om det skal skapes bevegelse her, understreker han.

- Forfriskende
Kina har gitt Norge en kald skulder helt siden fredspristildelingen i 2010 til den fengslede dissidenten Liu Xiaobo. Utnevnelsen av Brende som utenriksminister ga norsk næringsliv i landet en ny tro på fremtiden.

Ifølge Kristoffersen var den tidligere regjeringen altfor passiv i sin håndtering av saken.

- Barth Eide avsluttet også denne saken for sin del som utenriksminister med å feiltolke hele problemstillingen da han gikk ut i DN sist sommer og mente at dette kom til å løse seg innen kort tid, sier han.

- I så måte er Brendes realisme forfriskende, sier Kristoffersen.

- Penser oss bort
DNV er et av de største norske selskapene i Kina i dag. Andre store norske aktører er DNB, Wikborg Rein, Kongsberg Gruppen, Statoil og Jotun.

Kina-eksperten forteller at uforutsigbarhet er det aller største problemet bedriftene må leve med etter fredsprisutdelingen.

- Konflikten er en faktor som hefter ved alle situasjoner, og det er i så måte vanskelig å planlegge for investeringer og satsinger i det kinesiske markedet for norske selskaper, sier han og fortsetter:

- På den måten penser vi oss på bort fra den etter hvert største økonomien i verden. Det er selvsagt utfordrende for norske selskapers globale konkurransekraft fremover.

- Veldig alvorlig
Kristoffersen understreker samtidig at konflikten er politisk, og at det ikke er slik at kineserne stopper all business.

Det at eksporten fra Norge til Kina har økt i perioden, betyr imidlertid ikke nødvendigvis at utviklingen er positiv. Kristoffersen har flere ganger tatt til orde for at tallene må ses i sammenheng med Kinas vekst, og eksportveksten hos andre land som handler med Kina.

- Brende har hele tiden sagt at han har dette som sin førsteprioritet. Dette er riktignok en veldig alvorlig konflikt, og ikke noe bare én mann kommer og rydder opp i, sier Kristoffersen.

Les mer:
<b>For åtte uker siden spiste han middag med Kinas statsminister...</b>
- Situasjonen er alvorlig og problemene stikker dypt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.