De rødgrønne i kontrollkomiteen skal ha diskutert krav om at Trond Giske (Ap) måtte sørge for reforhandling av lederlønninger. Men han slipper trolig unna med en skjennepreken i Stortinget tirsdag.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen kommer tirsdag med sin innstilling om næringsministerens eierskapsutøvelse. Frontene mellom regjeringspartiene og opposisjonene skal ha vært uvanlig harde.

Samtidig førte rødgrønn uenighet om formuleringer til at innstillingen ble utsatt en uke. Ifølge Dagens Næringsliv (DN) hadde SV formulert en tekst på vegne av de rødgrønne hvor de krevde at næringsministeren skulle pålegge styrene i Norsk Hydro og andre hel- og deleide statlige selskaper å reforhandle lederlønningene.

– SV måtte gi etter
I neste versjon var også flere selskaper navngitt, med formuleringer om at lønnsutviklingene i de heleide selskapene må snu. Men Ap skal også ha satt seg på bakbeina her.

Sammen med Sps Per Olaf Lundteigen overstyrte Aps fraksjonsleder Martin Kolberg de sterke formuleringene Hallgeir Langeland (SV) ønsket, sier avisas kilder. Kolberg vil ikke kommentere de interne diskusjonene, men sier et slikt pålegg ville vært uaktuell Ap-politikk.

De borgerlige partiene i komiteen skal, etter NTBs opplysninger, til slutt ha samlet seg om å kreve en gjennomgang av praksisen ved leder- og styreutnevnelser i selskaper der staten har store eierinteresser.

Regjeringspartiene skal også gå inn for at de ulike eierdepartementene gir styrene i statseide selskaper i oppdrag å gå gjennom de samlede økonomiske godtgjøringene for administrativ leder.

Giske slipper med smekk
I innstillingen, som legges fram i Stortinget tirsdag ettermiddag, er det trolig ikke mye kritikk igjen knyttet til de konkrete sakene som var utgangspunkt for høringene.

Saksordfører Per-Kristian Foss (H) sier at kritikken som Høyre nå står bak, retter seg mot prosessen.

– Vi kritiserer ikke at han har utnevnt partifeller. Men det er måten det er blitt gjort på, der Giske kommer inn helt mot slutten – etter at alle andre kandidater er vurdert og kvalitetssikret av eksterne konsulenter – så kommer han med et navn og sier at her er min kandidat, den må dere ta. Det er ikke holdbart, sier Foss til NTB.

Foss sier til Adressa at det ikke er grunn til å stille mistillitsforslag mot næringsministeren. Dette ville også uansett blitt stoppet av de rødgrønne.

Styringsrett
Senterpartiets medlem i komiteen Per Olaf Lundteigen sier at selv om regjeringspartiene var «grunnleggende uenige» i behovet for en høring om statlig eierskap, kom det likevel noe godt ut av det.

– Opposisjonens hardkjør har ført til at vi har fått behov for å klargjøre hva vi mener er formålet med statlig eierskap. Poenget er at eiendomsrett gir styringsrett, uansett om den er privat eller offentlig. Her får vi belyst et skarpt skille i norsk politikk, sier han.

SVs komitémedlem Hallgeir Langeland sier til DN at det framover blir mer aktive generalforsamlinger i statlige selskaper, i samsvar med rødgrønn politikk.

Aps Martin Kolberg betegner det bare som en bekreftelse av den eksisterende linjen, og sier Giske nå har Stortinget i ryggen til å fortsette med å temme lederlønningene.

Les også: Giske skal ha presset LO-lederen inn i Kongsberg Gruppen


Dragkamp om kritikk av Trond Giske (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.