I løpet av de siste fem årene har den rødgrønne regjeringen hentet ut 32 milliarder kroner i utbytte fra Statkraft og Statnett, skriver VG mandag. Ifølge avisen kunne utbyttene fra de to statseide selskapene finansiert åtte sjøkabelprosjekter i Hardanger (8 x 4 mrd. kroner).

- Statkraft og Statnett hadde fått en styrket økonomiske situasjon og handlefrihet dersom de hadde fått beholde en større del av overskuddet selv, sier nestleder i miljø- og energikomiteen på Stortinget, Siri A. Melling (H) til VG.

Hun mener utbyttet fra de to selskapene de siste fem årene er "bemerkelsesverdig store".

Ifølge avisen har regjeringen tatt ut rundt 80 til 90 prosent av Statkrafts overskudd og rundt 50 prosent av Statnetts overskudd som utbytte i løpet av regjeringstiden.

- Kostnadene har vært en viktig årsak til at vi ikke gikk inn for sjøkabel, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen til VG:

- En sjøkabel i Hardanger vil ikke være samfunnsøkonomiske lønnsom, legger han til.

Styreleder Bjarne Aamodt i Statnett reagerer ikke på at eieren har tatt ut halve overskuddet i utbytte de siste årene.

- De senere årene har det ikke vært snakket i styret om behov for en annen utbyttepolitikk, sier Aamodt til VG.

Tidligere styreleder i Statkraft, Arvid Grundekjøn, ertet imidlertid på seg næringsminister Trond Giske (Ap) da han åpent uttrykte stor frustrasjon over at Næringsdepartementet ikke har gitt selskapet klarsignal for en kapitalutvidelse selskapet ønsker for å satse i utlandet.

Les mer: Ga Trond Giske pepper i 15 minutter på overtid

I juni ble tidligere DnB Nor-sjef Svein Aaser utnevnt til ny styreleder i Statkraft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.