Ved kommunevalget i 2011 skal elleve kommuner være prøvekaniner for en ordning med elektronisk stemmegivning over internett. Velgerne kan dermed avgi sin stemme uten engang å møte opp ved valglokalet; i stedet bruker de sin egen PC.

– Dette er så hodeløst og jeg er sjokkert over at Kommunaldepartementet har gått med på en slik løsning. Hjemmet er ikke en kontrollert omgivelse, og dermed er ikke valget hemmelig, sier professor i sammenlignende politikk og valgforsker, Frank Aarebrot, til NRK.

– Dette åpner for kjøp og salg av stemmer. Dessuten kan enkelte føle seg presset og forpliktet til å stemme det samme som ektefellen.

Aarebrot har heller ikke mye til overs for at 16-åringer skal få stemme i den nye ordningen som skal testes i forbindelse med valget om halvannet år. Han frykter det vil gå ut over verdigheten rundt valget.

– Se for deg at en gjeng med 16-åringer kommer hjem fra skolen for å spille data. Så sier en av de at nå skal vi ta å stemme. Så stemmer alle sammen, og har det fryktelig gøy, sier valgforskeren.

Aarebrot har lang erf#229 som valgobservatør i utlandet. Han sier han ikke ville følt seg trygg på at et valg gjennomført foran PC-en hjemme gikk rett for seg. Han er også bekymret for sikkerhetsbrudd i forbindelse med gjennomføringen av et elektronisk valg. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.