Da Skatt vest aksjonerte mot 132 mindre spisesteder på Vestlandet, ble det funnet alvorlige feil og mangler hos 80 prosent.

Skatteetaten sendte egne folk inn anonymt for å spise på restaurantene og betalte kontant. Noen dager etter kom de tilbake som representanter for Skatt vest og ba om dokumentasjon på at beløpet virkelig ble slått inn, skriver Bergens Tidende.

– Da viser det seg at mange ikke slår inn beløpet i det hele tatt, mens andre har manipulert kassaapparatet slik at det likevel ikke blir registrert, sier Nina Elise Domaas, avdelingsdirektør for kontroll og rettsanvendelse hos Skatt vest.

Hun tror ikke funnene på Vestlandet er enestående.

– Det store omfanget finner vi i bransjer der det er få eiere og mye kontant omsetning. For de små spisestedene synes det å være nokså jevnt fordelt over hele landet, sier Domaas.

Skatt vest har gjennomført en mer omfattende kontroll hos ni virksomheter i Hordaland som var blant dem med flest mangler.

– Hos disse ni fant vi at rundt 17 millioner kroner var holdt utenfor den registrerte omsetningen, sier underdirektør i Skatt vest, Jostein Rene.

Flere av disse ni vurderes politianmeldt og risikerer ubetinget fengsel, ifølge Domaas. De fleste vil imidlertid få regning på ubetalt moms og straffeskatt på opptil 60 prosent. I tillegg blir skjenkemyndighetene varslet.

I mai i fjor ble det aksjonert mot 250 spisesteder i Oslo. Halvparten av de kontrollerte fikk bokføringspålegg og tvangsmulkt for grove brudd på lover og forskrifter. 50 av stedene ble anmeldt til politiet for svart omsetning.

Les også: - Skatteunndragelse må bli en veldig dyr og risikabel fritidssyssel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.