– Folk er blitt mer oppmerksomme på hvilke rettigheter de har, og dermed går de også lettere til rettssak for å få innfridd sine krav, sier fagansvarlig for advokat- og rettshjelpsområdet i Forbrukerrådet, Olav Nyhus til Bergens Tidende.

Han mener folk for lett søker hjelp hos advokater, og advarer:

– Timeprisen på advokathjelp kan være noen tusenlapper, og taper du en rettssak kan det føre til at du også må betale motpartens sakskostnader. Da kan det bli høye summer til slutt, sier Nyhus.

I 2003 brukte nordmenn 6,7 milliarder på advokathjelp. Fire år senere var tallet 9,4 milliarder, en økning på 42 prosent. Bransjen forklarer økningen med høyere etterspørsel etter advokattjenester, samt en økning i det generelle prisnivået.

– Samfunnet er blitt mer komplisert, og det er mange lover og regler å forholde seg til. Alle skulle ønske at en kunne løst konflikter ved en samtale over gjerdet, men slik er det ikke alltid. Av og til er det nødvendig å søke hjelp hos advokat, sier generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen.

Hun er ikke enig i at folk oppsøker advokat for ofte.

– Problemstillingen er ofte omvendt. Jeg tror mange konflikter kan unngås ved å søke råd hos advokat, sier Smith. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.