Bill Gates besøker i morgen, fredag, Norge fordi han frykter en nedtrapping av Norges internasjonale bistand under Solberg-regjeringen.

- Vi håper at bistand fortsatt er en prioritet hos velgere og politikere i Norge, sier Gates til Dagens Næringsliv.

De siste 12 årene har Norge i gjennomsnitt bidratt med over én milliard kroner årlig til Microsoft-gründer Bill Gates’ omfattende helse- og bistandsarbeid. I år er overføringene på 1,4 milliarder kroner.

Skryter av Stoltenberg
Når Bill Gates fredag besøker Norge for andre gang på fire måneder – midt i den blåblå regjerinens budsjettarbeid – er det lang ifra tilfeldig.

- Jeg ble veldig godt kjent med Jens Stoltenberg. Han har vært fantastisk å jobbe med. Uansett hvem som styrer i Norge, ønsker vi å ha et veldig sterkt partnerskap, sier Gates.

Microsoft-gründer Bill Gates bestemte seg i 2001 for å vie egen formue – da 40 milliarder dollar – til bistandsarbeid. Pengene er plassert i Bill & Melinda Gates Foundation. Gates selv har vært bistandsarbeider nesten på heltid siden 2008.

I løpet av de tre regjeringsperiodene med Stoltenberg er det blitt bevilget 11,9 milliarder kroner til ulike prosjekter. Mesteparten har gått til et omfattende vaksinasjonsprogram i Afrika.

- Da vi startet døde ti millioner barn hvert år. I dag er tallet 6,5 millioner. Nå har vi et konkret mål om tre millioner, gjennom nye vaksiner. Dette er «the real stuff». Dette er noe som gjør en forskjell, sier Gates.

- Først skal vi utrydde polio...
Målet med besøket ifølge ham selv å finne ut hva som er regjeringens tanker om bistandsbudsjettet. Foruten statsminister Erna Solberg skal han også møte finansminister Siv Jensen, Jens Stoltenberg og resten av utenrikskomiteen samt lederne for de norske ungdomspartiene.

– Vi skal utrydde polio. Når vi har gjort det, har vi troverdighet og tyngde nok til å ta malaria og meslinger – alt i løpet av min levetid, sier han til DN.

Les hele saken i fredagens utgave av Dagens Næringsliv på papir, nettbrett eller som e-avis. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.