Tormod Andreassen i representantskapet i Norges Bank sier at organet mangler kunnskap, uavhengighet og innsyn til å føre kontroll med sentralbanken og oljefondet.

Representantskapet skal føre tilsyn med at reglene for bankens virksomhet blir fulgt. Andreassen ble selv valgt inn i representantskapet i fjor, og for første gang retter han nå som sittende medlem i Norges Banks styrende organer kritikk mot banken i en bekymringsmelding.

– Sentralbanken er meget administrasjonsstyrt. Representantskapet er redusert til et sandpåstrøingsorgan, for å sette det på spissen, sier Andreassen til Dagens Næringsliv.

Advarer
Han advarer mot kombinasjonen av sterk administrasjon og lav kompetanse, samt manglende uavhengighet i styrende organer. Ifølge Andreassen fører det til svakt faglig tilsyn og kontroll med virksomheten.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem er også hovedstyrets leder og leder organet som skal føre tilsyn og kontroll. Andreassen sier en slik rolleblanding ville vært i strid med aksjeloven dersom Norges Bank var et privat selskap.

På spørsmål fra DN om hva Andreassen tror årsaken er til at det har vært så stille, med tanke på at han er en av de første som kritiserer Norges Bank fra innsiden, er svaret:

- Vi utnevnes av Stortinget. Jeg tror mange oppfatter det som en prestisjejobb, noe honoreringen av dem også signaliserer.

"Stor vekt på åpenhet"
Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank avviser kritikken.

Banken mener at den legger stor vekt på åpenhet og har sterkere innslag av ekstern kompetanse og kunnskap enn andre sentralbanker.

Nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, krever svar fra finansminister Kristin Halvorsen (SV) etter å ha lest Andreassens bekymringsmelding. Sanner foreslår at det opprettes et eget styre for oljefondet, og han vil ha bred diskusjon av tilsyn og kontroll med sentralbanken og oljefondet.

Les også: Krever åpenhet om oljebonuser
Spetalen krever gransking av Oljefondet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.