Norges Bondelag mener Høyres regnestykke som viser hvordan partiet vil erstatte kutt i jordbruksavtalen med skatte- og avgiftslettelser, er feil.

Høyre vil ifølge Bondelaget kutte 1,5 milliarder kroner i jordbruksavtalen. Kuttet skal erstattes med skatte- og avgiftslettelser som skal komme bøndene til gode, noe som skal gjøre at regnestykket dermed går i null for bøndene.

Men Norges Bondelag har nå regnet på dette mange ganger, uten å få regnestykket til å stemme, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Av skattelettelsene som Høyre foreslår vil bare halvparten av de 800 millionene komme aktive bønder til gode. Det betyr at Høyre reduserer overføringene med 1,5 milliarder kroner og bare en liten del kommer tilbake i form av skattelettelse, sier Bondelagets leder Nils T. Bjørke.

Han mener andre lettelser ikke vil komme bøndene til gode. Det har sammenheng med at skatteletten skal gis i lønnsinntekter ved å øke minstefradraget, mener Bjørke. Bønder ikke er lønnstakere og dette vil derfor ikke ha effekt på jordbruksinntekten, mener han.

Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten mener Bjørke tar feil.

– De får la Høyre regne på sin egen politikk, så får de regne på sin egen. Jeg vil ikke være med på en diskusjon hvor Norges Bondelag får legge de politiske premissene. Vi har ikke sagt at vi vil ta vekk 1,5 milliarder fra landbruket. Vi vil kutte en halv milliard i investeringsmidler og litt under en milliard på tilskuddene. Det gjør vi fordi vi vil innrette tilskuddsordningene på en annen måte. Vi ønsker å stimulere til produksjon og lønnsomhet. Landbruket vil komme styrket ut av en borgerlig regjering, sier Flåtten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.