Folketrygdens utgifter har økt markert fra ifjor, og det legges nå opp til at regjeringen kommer til å bruke 369,3 milliarder kroner bare på denne posten.

Det er rundt 35 prosent av et statsbudsjett på tilsammen 1064,9 milliarder kroner. I alt brukes disse pengene til å lønne de rundt 1,3 millioner menneskene som enten er på alderspensjon eller uføretrygd/arbeidsavkl#229spenger.

Les mer om statsbudsjettet her: Bruker 125 milliarder oljekroner

Folketrygdposten har økt med nesten 20 milliarder kroner fra budsjettet ifjor, og fordeles slik:

  • Sosiale formål: 314 milliarder
  • Helsetjenester: 25 milliarder
  • Foreldrepenger: 18 milliarder
  • Arbeidsliv: 12 milliarder

Den desidert største posten i Folketrygden er altså posten "sosiale formål", der det igjen ligger en hel rekke områder. Denne posten omfatter blant annet uførepensjon, arbeidsavkl#229spenger og alderspensjon. Alderspensjon er den største utgiftsdriveren, der det betales ut pensjon til alle dem som er forbi arbeidsfør aldre.

Men like bak kommer lønnen til alle de som er i arbeidsfør alder, men som ikke jobber. Disse får enten arbeidsavkl#229spenger eller uførepensjon, og de mottar tilsammen nesten 100 milliarder kroner, eller nær 10 prosent av hele statsbudsjettet. Nå er nesten 10 prosent av befolkningen i arbeidsfør alder på uførepensjon. I tillegg kommer altså alle de som er på arbeidsavkl#229spenger.

Hele «sosiale formål»-posten på 314 milliarder kroner har økt med over 17 milliarder fra ifjor.

Her bruker man følgende:

  • Sykepenger: 38 milliarder
  • Arbeidsavkl#229spenger: 37 milliarder, 171.000 personer i 2013
  • Uførepensjon: 61 milliarder, 312.700 personer i 2013
  • Alderspensjon: 162 milliarder, 786.000 personer i 2013 (der 67.900 personer er i arbeidsfør alder)

Sjeføkonom Shakeb Syed pekte på fredag på at rundt 20 prosent av befolkningen i arbeidsfør alder er på trygd.

- Det er hårreisende. Oljen og en sløsende velferdsstat har gjort det mulig å bære de enorme trygdeutgiftene. Men oljen vil ikke være like vekstdrivende for norsk økonomi i all tid. Petroleumsproduksjonen har falt de siste årene. Dette, sammen med eldrebølgen som vil inntre de neste årene og vare inn til 2060 vil gjøre det vanskelig, sier han, og la til:

- Hadde vi ikke hatt oljepengene hadde vi blitt nødt til å gjøre harde, riktige og viktige prioriteringer som hadde hindret den høye trygdeandelen. Vi har ikke råd til dette i det lange løp. Naturresurser varer jo ikke evig. Vi må ta støyten, og vi må begynne allerede nå.

Les hele intervjuet her: - Det er hårreisende (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.