Den norske staten har kontroll over 56 prosent av verdiene på Oslo Børs. Norge er dermed det land i Europa som har høyest andel statlig eierskap i børsnoterte selskaper.

– Norge er en klar nummer én på en liste over statlig eierskap i børsnoterte selskaper i Europa, sier professor i finansiell økonomi ved Handelshøyskolen BI, Øyvind Bøhren, til Dagens Næringsliv.

Verdien av statens aksjer på Oslo Børs, via statens direkte eierskap, utgjør rundt 37 prosent. Men hvis man tar utgangspunkt i markedsverdien til selskaper hvor staten eier minst 34 prosent, det vil si hvor staten har negativ kontroll, blir tallet høyere: Staten eier 56 prosent av markedsverdien på Oslo Børs.

Strykkarakter til Giske
Dette er ikke en problemfri blanding av partnere, mener Bøhren.

– Problemet med både statlig og privat eierskap er når det utøves uprofesjonelt og opportunistisk. Telenor og TV 2 er et slikt tilfelle der ministeren sto til strykkarakteren F, styrelederen sto til ren A, men hvor F-kandidaten strøk A-kandidaten, sier Bøhren.

Verken næringsminister Trond Giske eller Telenors styreleder Harald Norvik ønsker å kommentere Bøhrens uttalelser.

NHO mener i likhet med Bøhren at statlig eierskap kan skape problemer.

– Privat eierskap i næringslivet er det som bør være naturtilstanden. Vi synes statlig eierskap er for omfattende, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Brubakk.

Staten kan med fordel redusere sitt eierskap i næringslivet, mener han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.