I DN.nos partilederserie svarer lederne i de største norske partiene på de samme spørsmålene. Frem mot valget 9. september vil du se hva de mener om norsk økonomi og næringsliv i dag – og veien videre.

- Mens mange land rundt oss sliter med høy arbeidsledighet og lav vekst, er situasjonen i norsk økonomi god, sier Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg.

Han peker på at lav ledighet, høy sysselsetting, verdiskapning og små forskjeller ikke har kommet av seg selv. Ifølge Stoltenberg bør det settes økt fokus på å styrke den norske samfunnsmodellen.

- Oljeinntektene gir Norge store muligheter, men bare hvis de forvaltes på en ansvarlig måte. Det er mange eksempler på land som har forvaltet slike inntekter på en måte som har svekket økonomien i stedet for å styrke den, sier partilederen.

Vil styrke arbeidskraften
Ifølge Stoltenberg blir den største utfordringen fremover å holde sysselsettingen på et høyt nivå. Arbeidskraften er vår fremste ressurs, mener han.

- En kunnskapsrik og omstillingsdyktig arbeidsstyrke er nøkkelen til økt verdiskaping og produktivitet.

Stoltenberg peker på at en av de største utfordringene i fremtiden vil bli å inkludere flere i arbeidslivet.

- Det er bra for økonomien, samtidig som det er det viktigste tiltaket for å motvirke sosiale forskjeller, forklarer han.

Frykter Frp-politikk
- Hvilket politisk vedtak vil være mest skadelig for norsk økonomi de neste fire årene?

- Fremskrittspartiets forslag om å avvikle dagens handlingsregel, og fjerne taket for bruk av oljeinntekter, sier partilederen.

Videre mener han at Frp går til valg på store skattekutt som vil redusere statens inntekter betydelig, samtidig som de vil øke utgiftene på mange områder. Videre påpeker Stoltenberg at dette ikke er mulig å gjennomføre uten betydelig økt oljepengebruk.

- Dette vil svekke konkurranseevnen vår og ramme bedrifter og arbeidsplasser over hele landet. Høyre sier at en blå regjering vil følge handlingsregelen. Denne forsikringen er lite verdt så lenge de ikke har maktet å avklare dette spørsmålet med Frp, fortsetter statsministerkandidaten.

Satser på samferdsel
- Hva mener ditt parti er fornuftig bruk av oljepengene?

- Da handlingsregelen ble innført, var det også enighet om at oljepengene skulle brukes på en måte som styrket vekstkraften i økonomien. Dette har Regjeringen fulgt opp, sier Stoltenberg.

Han mener at realiseringen av Nasjonal Transportplan, i tillegg til å øke bevilgningene til forskning og utdannelse med 30 prosent er eksempler på god bruk av oljepengene.

- Også styrkingen av helsetjenestene og arbeidsmarkedspolitikken er viktige investeringer i arbeidskraften, og bidrar til at flest mulig kan bruke sine evner i arbeidslivet, sier Stoltenberg til DN.no.

Beholder formueskatten
- Arbeiderpartiet vil beholde formuesskatten. Den gir viktige inntekter til fellesskapet samtidig som den sikrer at også de aller rikeste i Norge betaler skatt etter evne, bekrefter partilederen.

Han fortsetter likevel videre ved å legge vekt på at andelen som betaler formueskatt er halvert siden 2005, og at regjeringen har gjennomført endringer for å gjøre skatten mer rettferdig.

- Vi har en svært høy andel mennesker i arbeidsfør alder som er på uføretrygd, og vi har også for mange sykmeldte sammenlignet med andre land. Det utgjør enorme summer på statsbudsjettet. Hva vil ditt parti gjøre for å redusere denne utgiften?

Stoltenberg svarte ikke på dette spørsmålet.

Følg med på DN.no for flere intervjuer i denne serien.

Les allerede publiserte artikler:
Dette er Ernas aller største bekymring (Erna Solberg)

Les også:
Kroneraset gir Stoltenberg 13 mrd ekstra å rutte med
LO-lederen ber velgerne stemme SV
Disse statsselskapene bør gjøre seg klare for salg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.