Ekspertgruppen som har vurdert tiltak som kan redusere sykefraværet foreslår at tiltak for aktivisering, nærvær og gradering av sykefravær bør være en hovedstrategi fremover.

Gradert sykmelding skal være hovedregelen ved sykefravær, og sykmeldte skal følges opp tettere og tidligere. Ved fravær ut over åtte uker skal det bare rent unntaksvis benyttes 100 prosent sykmelding.

- Må fjerne myter
- Vi må fjerne myter om at man bør være 100 prosent frisk for å kunne jobbe. Mange som er syke kan jobbe noe likevel - så lenge det legges til rette for det, sa Arnstein Mykletun, som har ledet utvalget, da han idag la frem rapporten.

Han peker på at sykdom og sykefravær ikke betyr det samme:

- Det er arbeidsførheten og arbeidsevnen det bør fokuseres på i arbeidet for å redusere uhensiktsmessig sykefravær, sier han.

Derfor går utvalget inn for økt bruk av gradert sykmelding. Også fordi dette har virket før.

- Vi så en brå og markant nedgang i sykefraværet fra 2003 til 2005. I 2005 lå det totale fraværet nesten 20 prosent lavere enn gjennomsnittet for 2003. Fallet i 2004 henger sammen med en tydelig økning i bruken av graderte sykmeldinger, sier Mykletun.

Dobbel gevinst
Han peker på at de administrative tiltakene som ble gjennomført den gang, ga en dobbel gevinst:

Samtidig som sykefraværet sank, opprettholdt langt flere av de sykmeldte kontakten med arbeidsplassen ved å jobbe deltid.

  - Fra 2008 til 2009 ser vi den samme tendensen med motsatte fortegn: Mens sykefraværet steg, falt bruken av graderte sykmeldinger, sier Arnstein Mykletun.

Nå vil ekspertgruppen gjenta suksessoppskriften fra 2004.

Stort potensial
- Vi tror det er et stort potensial. I 2004, da det ble økt fokus på gradering, økte bruken av gradert sykmelding fra 11 til 17 prosent. Dette er en relativ beskjeden økning, men fikk likevel merkbare konsekvenser. I dag ser vi stor variasjon i bruk av gradert sykmelding. Noen fastleger bruker dette hyppig, andre sjelden, men hvis vi kan få mange flere til å endre praksis, vil sykefraværet gå betydelig ned, mener Mykletun.

Å være i aktivitet er bra for de fleste arbeidstakere - uansett om man er syk, påpeker han.

- Det er vanligvis rehabiliteringsfremmende, dessuten kan gradering forebygge varig utstøting fra arbeidsplassen og motvirke eventuelt utilsiktet overforbruk av sykepenger, sier Mykletun.

Les mer her:

- Kutt i sykelønnen vil redusere fraværet


- Sterkt sosialt urettferdig

<b>- Man er sjelden helt frisk</b>

<b>Sykefraværsutvalget høster applaus</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.