Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) går av med virkning fra torsdag klokken 12, opplyser ordførerens kontor i en pressemelding.

Tunge overveielser
Orføreren sier på dagens pressekonferanse at han etter tunge overveielser etter mandag har besluttet seg for å trekke seg fra ordførevervet.

Han begrunner sin avgjørelse med fem punkter:

Mest tungtveiende har hensynet i forhold til partiet Høyre som han har hatt tillitsverv i de siste 40 årene. Hensyn nummer to er bystyret.

- Det veier tungt at de to største partiene på venstresiden anbefalte meg å trekke meg, sier Ditlev-Simonsen.

Nmmer tre er for å rette opp i forhold til Oslo Ligningskontor. Nummer fire for å rydde opp i feilvurderingen han gjorde i 1991 og senere. Det femte for å skape ro for familien, hans to barn og de fem barnebarna.

Ikke presset
Det var en preget ordfører som ikke ønsket å svare på spørsmål fra pressen. Han la vekt på at han ikke var presset av Høyre, hverken lokalt eller på nasjonalt plan.

- Alle mine gamle og nye venner i partiet har vært lojale og støttet meg. Dette har vært min beslutning og bare min, sier han.

Vil ikke svare
Den avtroppende ordføreren håpet at hans avgang vil gjøre det lettere å få fokus på de sakene lokalvalg skal dreie seg om. Han vil nå ta en lang pause sammen med sine kone.

- Jeg håper man har forståelse for at jeg ikke makter å svare på spørsmål, sier Ditlev-Simonsen før han raskt forlot trappen i Rådhushallen.

Avgangen kommer etter at DN først omtalte den hemmelige kontoen i Sveits, der Oslo-ordføreren hadde 1,5 millioner kroner som ble unndratt beskatning i Norge.

Begrunnelsen for avgangen skal være at Ditlev-Simonsen ikke har lyktes med sin strategi om å legge alle kort på bordet, skriver Aftenposten.no. Høyre som parti har, i tillegg til ordføreren selv, fått hard medfart den siste tiden.

Avisen skriver også at det tidligere i dag var det krisemøte i Oslo Høyre.

Mandag redegjorde Per Ditlev-Simonsen for saken i Oslo kommunes forretningsutvalg, og her kom det fra flere av medlemmene i utvalget oppfordringer om at ordføreren måtte trekke seg.

Les også:
Ditlev-Simonsen nekter å gå av
- Ditlev-Simonsen kan ombestemme seg

Se video:
Dette sa Oslo-ordføreren mandag

I løpet av uken skal Ditlev-Simonsen møte ligningsmyndighetene i Oslo for å rydde opp i saken.

Knut Even Lindsjørn, gruppleder for SV i Bystyret var på mandagens møte den første som anbefalte Ditlev-Simonsen å trekke seg. Siden dengang har han ikke hatt direkte dialog med Simonsen. Lindhjørn er glad for at Høyre-mannen fulgte oppfordringen.

Klok avgjørelse
- Det er en klok avgjørelse at han har fulgt anbefalingen flere av oss ga på mandag. Jeg tror det er fornuftig at han nå bruker all sin energi på å rydde opp i den sitasjonen han er kommet opp i, sier han til DN.no.

- Det synes om om det er mange som er preget av situasjonen?

- Ja, dette er svært spesielt. Mange av oss mener han har gjort en god jobb som ordfører og ikke minst vært samlende, sier Lindsjørn.

-Tror du han ville ha tjent på å trekke seg mandag?

- Han har gjort det han sa på mandag, nemlig tenkt seg nøye om. Så er det mulig han i ettertid ser at han kunne tatt denne beslutningen tidligere, sier han.

Fabian Stang er Høyres ordførerkandidat i kommunevalget, og har siden saken ble kjent tatt til orde for at Ditlev-Simonsen burde trekke seg av hensyn til partiet.

- Nå er jeg mest av alt oppatt av å tenke på Per som person. Han har nok tenkt at dette er det beste for partiet, men jeg skulle ønske vi hadde sluppet hele situasjonen, sier Stang.

Vil gravlegge saken
Høyres leder Erna Solberg mener Ditlev-Simonsen-saken kan legges død etter at ordfører Per Ditlev-Simonsen trekker seg.

– Det er forhåpentligvis ingen grunn for andre til å fortsette denne saken, ikke for andre partier og heller ikke for pressen, sier Solberg til NTB.

– Jeg synes Ditlev-Simonsen har gjort en strålende jobb som ordfører. Han velger nok å gå av både av hensyn til Høyre og av hensyn til sin egen familie. Det er leit at det ble som det ble i en opphetet valgkamp, sier hun.

Solberg understreker at hun vil vente med ytterligere kommentarer til Ditlev-Simonsen har redegjort for hvorfor han velger å gå av.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.